— Vi mener det er viktig at samfunnet tilpasser seg. Det er ikke alle som definerer seg enten som kvinne eller mann. Kjønnsnøytrale toalett kan være med å fjerne tabuer, sier fylkesleder Marte Næss Thomassen i Aust-Agder AUF.

Kompleks kjønnsidentitet

I forslaget fra Aust-Agder AUF heter det at kjønnsidentitet er et mangfoldig og komplekst begrep, og at det er flere som identifiserer med et annet kjønn enn det de er gitt ved fødselen. AUF mener kjønnsnøytrale toalett kan motvirke at enkelte føler seg diskriminert eller mobbet.

I juni 2013 ble diskrimineringsloven om seksuell orientering vedtatt i Norge. Aust-Agder AUF mener det er viktig at loven blir fulgt opp med tiltak som faktisk bidrar til å motvirke diskriminering.

Oversender forslaget

Fylkesstyret i Aust-Agder Arbeiderparti har med åtte mot én stemme vedtatt å oversendes resolusjonsforslaget til redaksjonskomiteen. Styret peker på at det kan bli svært kostbart å kreve unisex-toaletter i alle offentlig bygg, og mener dette eventuelt bare bør være et pålegg i større nybygg. Det bør etter fylkesstyrets mening også kunne kombineres med handikaptoalett, og komme i tillegg til vanlige kjønnsdelte toaletter.

— Jeg vil tro det skal være mulig å komme fram til praktiske løsninger som ikke blir for kostbare. Og til de som mener det kan bli mer grisete rundt et toalett som brukes av gutter, så tror jeg ikke det er noe stort problem, sier Thomassen.

Stormet rundt sittepåbud

For fem år siden raste debatten etter at Fædrelandsvennen skrev om at guttene på Dvergsnes skole fikk beskjed om å sitte når de tisset på unisex-toalettene. En mor til en sjuåring uttalte at det var hårreisende å be gutter sitte, og at dette strider mot alt hun hadde lært sønnen sin. Demokratenes Vidar Kleppe kastet seg også inn i debatten, og uttalte at det var en menneskerett å få stå og tisse. Renholdere i utelivsbransjen hilste på den andre siden den gang sitteplikten velkommen, da de opplevde mye søl rundt toalettene.