— Dette er en alvorlig sak. Det dreier seg om dårlig dyrehold, og går på både tilsyn, stell, fôr og vann, sier seksjonssjef og veterinær Gunn Kristin Osaland i Mattilsynet avdeling Agder.

Det begynte med et tilsyn høsten 2015. Da talte Mattilsynet 77 hunder på gården i Åseral. Eieren fikk pålegg fra Mattilsynet om å forbedre forholdene for hundene sine.

- Det maktet han dessverre ikke. Vi forlenget fristen litt, for vi ønsker jo ikke å måtte avlive hunder. Men nå som det har vært så kaldt også, kunne vi ikke fortsette lenger, forteller Osaland.

Fant 60 hunder

Mandag 1. februar aksjonerte Mattilsynet. Politiet var også med på aksjonen. Det er ren rutine, ifølge seksjonssjefen.

— Vi måtte iverksette tiltak, og dro opp på gården sammen med politiet. Da fant vi ut at han hadde omtrent 60 hunder der, og forholdene var ikke forbedret, sier Osaland.

Mannen fikk beholde ni hunder. Hvilke fikk han velge ut selv.

— Det var en vurderingssak om vi skulle ta alle, eller la han beholde noen. Vi håper han er skikket til å ta vare på de ni hundene. Man skal ikke bruke sterkere virkemidler enn nødvendig. Dette gir ham en anledning til å vise at han klarer det, forteller seksjonssjefen.

Hun sier det er den største hundesaken Mattilsynet i Agder har hatt noensinne, men presiserer at det ikke er utøvet vold og tortur mot hundene.

Samtykket til omplassering

For at dyr Mattilsynet tar skal kunne omplasseres, må eieren samtykke. Det gjorde åseralsmannen i dette tilfellet.

- Ellers måtte vi avlivet alle. Vi er veldig glade for at vi klarte å omplassere så mange som 23 hunder. Meg bekjent var ingen av hundene i en helsemessig tilstand som tilsa at de måtte avlives, men vi klarte ikke finne nye hjem til alle. Derfor måtte resten avlives, forteller hun.

Hun garanterer at Mattilsynet kommer til å gjøre flere tilsyn for å sjekke om mannen klarer å ta vare på de ni hundene.

Ikke politianmeldt

For å unngå å identifisere eieren vil ikke Mattilsynet gi ut bilder av hundene eller forholdene på gården. De ønsker heller ikke å opplyse hva slags hunderaser det er snakk om.

Fædrelandsvennen er kjent med at mannen har drevet med hunder og avl i flere tiår. Blant annet har han drevet med oppdrett av hunder som brukes til jakt på elg, fugl og rev.

Hva slags straff eieren kan vente seg er foreløpig ikke avklart. Saken er ikke politianmeldt.

— På generelt grunnlag kan jeg si at vi kan gi personer forbud mot å drive med en spesiell dyreart eller en spesiell aktivitet. I denne saken har vi ikke konkludert ennå. Politianmeldelse er ikke aktuelt per nå, men det kommer jo an på hva som skjer i fremtiden, forklarer Osaland.

Politiet: - Spesiell sak

Lensmann Tor Kasin ved Åseral lensmannskontor bekrefter ovenfor Fædrelandsvennen at de var med på aksjonen.

— Det er en spesiell sak. Men dette er en sak mellom Mattilsynet og vedkommende, så jeg kan ikke si noe mer enn det, sier Kasin.

- Bør anmeldes

Arnfrid Robstad, leder av Dyrenes Beskytter i Kristiansand, sier de tok imot fire av hundene fra gården i Åseral.

Arnfrid Robstad, leder av Dyrenes beskytter i Kristiansand. Foto: Jørgen Steffensen

— Én hund var for tynn, og de var veldig redde da de kom i hus. Ikke har de fått ormekur heller, forteller hun. Robstad reagerer på at saken foreløpig ikke er anmeldt.

— Folk kan ikke holde på sånn som dette ustraffet. Jeg er sterkt kritisk til at det ikke er anmeldt. Men samtidig blir dyresaker ofte henlagt, så vi gidder ikke bruke tid på å anmelde dette. Mattilsynet har mulighet til å gi bøter, så jeg håper det blir gjort i dette tilfellet, forklarer hun.