Danmarks medlem i EU-parlamentet, Jeppe Kofod, har nå bedt EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager, om å undersøke lovligheten av Storbritannias skatterabatter til Disney, underholdningsgiganten som har produsert filmen «Star Wars: The Force Awakens».

Bakgrunnen er at Storbritannias finansminister George Osborne blir takket i filmens rulletekst. Ifølge nettstedet Politico har Storbritannia gitt Disney minst 3 milliarder kroner i skattelette de siste fem årene, og Kofod synes det hele virker mistenkelig.

— Det ser ut som at Storbritannia og Disney har laget en avtale der Disney slipper unna med mindre skatt, og Storbritannia til gjengjeld får noen store samarbeidsavtaler. Jeg synes det er sterkt mistenkelig, sier Kofod ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

De angivelige skatterabattene til Disney er gitt som støtte fra Storbritannias filmfond, som har som formål å støtte kulturelt britiske filmer. Den nye Star Wars-filmen, der mye av innspillingen er gjort i England, har fått 376 millioner kroner i støtte av fondet.

Kofod, som leder EU-parlamentet utvalg mot skattejuks, frykter at det kan være snakk om ulovlig statsstøtte til Disney, og ikke kulturstøtte, som er fondets formål. (©NTB)