Bakgrunnen for kritikken er et intervju med Lundestad i Aftenposten, der han sier at tidligere stats— og utenriksministre ikke bør sitte som medlemmer i Den Norske Nobelkomité.

— Å få verden til å forstå at komiteen er uavhengig, er en vanskelig oppgave i seg selv. Vi kjemper i motbakke for å få verden til å forstå hva det betyr. Lasset blir for tungt å dra hvis det er tidligere stats- og utenriksministre i den, sier Lundestad i intervjuet.

Thorbjørn Jagland, som i dag er leder av komiteen, har en fortid både som stats- og utenriksminister. I dag er han generalsekretær i Europarådet, men har ikke villet kommentere uttalelsen fra Lundestad. Det gjør derimot Jaglands stabssjef Bjørn Magnus Berge på Facebook.

«Jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomiteen, fire dager før den store prisseremonien i Oslo, gir et bredt intervju til Aftenposten hvor han fastslår at 'tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen'», skriver Berge.

«Det kan ikke tolkes på annen måte enn at han helst ser at den nåværende lederen av komiteen; tidligere utenriksminister og statsminister Thorbjørn Jagland, ikke burde vært medlem av komiteen (for ikke å snakke om ledet den)». (©NTB)