Klikk på de røde prikkene over og få forklaring oppe til høyre.

AGDER: 61 prosjekter planlegges eller står i kø hos Norges Vassdrags og Energidirektorat for å utnytte vindutsatte områder og energifulle bekker på Sørlandet. Eierne ønsker alle å bygge subsidierte kraftverk før fristen går ut om sju år.

Haster

Det kan ta tre til fem år å få en søknad gjennom systemet. I tillegg må investeringene finansieres og bygging av kraftverk og all infrastruktur må gjøres. Sendes det ikke ut strøm på nettet før utgangen av 2020 ryker mulighetene til den lukrative millionstøtten man kan få i 15 år. Løpet er ikke helt kjørt for dem som ikke er i mål med søknaden sin, men det nærmer seg.

— Vi har ikke satt noen endelig frist, men det haster nå, sier vassdrags- og energidirektør i NVE Per Sanderud. NVE har lovet at alle som søkte før utgangen av 2012 skulle få en ordentlig behandling av søknaden sin før 2017, slik at de er klare til å produsere strøm i 2020.

Utbyggerne som vil nyte godt av det svensk-norske samarbeidet om grønne el-sertifikater må produsere strøm innen 2020. De som vinner kappløpet, vil få en betydelig høyere pris for strømmen enn de som ikke klarer fristen. Eierne av et lite kraftverk kan få årlig millionstøtte gjennom de grønne sertifikatene. Store kraftutbyggere som Agder Energi og Sira-Kvina vil få mange millioner ekstra hvert år.

Belønner fornybar

I Aust— og Vest-Agder er det søkt om, eller snart søkt om 61 nye kraftutbygginger, inkludert de som fikk konsesjon i fjor. I tillegg finnes et antall småkraftverk som har fått konsesjon tidligere, men ennå ikke fått bygd ut. Noen få av søknadene gjelder utbedring av eksisterende kraftverk. De fleste er nye utbygginger.

For å utnytte den nye energien som skal inn på nettet er det planlagt en rekke større nettutbygninger, inkludert to sjøkabler til Tyskland. Agder Energi Nett planlegger å investere mellom 300 og 400 millioner kroner årlig i nettet.

— Det er ingen tvil om at elsertifikatordningen gjør at mange søker nå, spesielt for småkraftverk, sier Sanderud i NVE.

El-sertifikatordningen er et viktig virkemiddel for å nå Norges mål om en fornybarandel på 67,5 prosent i 2020, og belønner fornybar energi.

— Vi synes det er positivt med mange søknader. Vi skal få fram de beste prosjektene, sier Sanderud.

Kundene betaler

Selv om utbyggingen kan bli lønnsom for de som eier kraftverkene, er det strømkundene som må betale. Årsaken er at kraftselskapene må kjøpe flere elsertifikater, som skal finansiere ny utbygging av vind-, vann- og bioenergi. Selskapene vil høyst sannsynlig sende regningen videre til forbrukerne. Ifølge NVE vil en huseier få et påslag på 200 - 300 kroner.

Fra før finnes det 46 småkraftverk på Sørlandet som sender strøm inn på nettet til Agder Energi Nett. Ifølge Småkraftforeniga er det forventede investeringer på 20 til 25 milliarder kroner i norske småkraftverk fram til 2020.