En av de to flåtene fra Kon-Tiki 2-ekspedisjonen på det åpne havet utenfor kysten av Chile 18. mars. Foto: NTB Scanpix

Et lasteskip berget torsdag mannskapet på 14, fra de to flåtene som utgjorde den norske Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. De ble tatt om bord godt utenfor kysten av Chile.

– Alle var i god form, men litt slitne etter å ha tilbrakt 114 dager på havet, sa sjefen for sjøsikkerhet i den chilenske regjeringen, Mario Montejo.

Den chilenske marinen omdirigerte et handelsskip og sendte ut et overvåkingsfly for å lokalisere flåtene.

kari1.JPG

Kari Skår Dahl (36) fra Kristiansand, har vært en del av mannskapet på Kon-Tiki 2. Hun har hatt rollen som skipper på basalflåten, Rahini Tane, men var ikke med på returen.— Jeg snakket nettopp med den andre skipperen. De kom seg om bord i et annet farttøy, og flåtene har nå blitt demontert for at de ikke skal hindre trafikken på havet, forteller hun til Fædrelandsvennen.

— Alle er nok litt skuffet over at ekspedisjonen er avsluttet, men jeg synes ekspedisjonslederen har tatt en god avgjørelse. Hovedårsaken til at den ble avsluttet var værforbeholdene, sier Skår Dahl.

180 mil ute

Ekspedisjonen seilte ut fra Callao i Peru 7. november og nådde Påskeøya 43 dager senere. Men etter å ha forlatt øya 6. januar for å vende tilbake til Peru, drev farkostene sørover og var rundt 180 mil vest for havnebyen Puerto Montt og 120 mil sør for hovedstaden Santiago. Onsdag valgte mannskapet å be om hjelp.

– Flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og det var et sjansespill å oppholde seg på dem, sa Montejo.

Ekspedisjonsdeltakerne hadde proviant til ytterligere 30 dager på sjøen.

– Ingen nødsituasjon

På Kon-Tiki 2s nettside skrev ekspedisjonsleder Torgeir Higraff at han hadde besluttet å avslutte ferden, og at mannskapet gjorde seg klart til å forlate flåtene.

– Vi innser at det vil ta for lang tid å nå fram til Sør-Amerika, og vi foretrekker derfor å evakuere slik at alle kommer i sikkerhet, uttalte Hirgraff.

– Under normale forhold ville vi ha nådd fram nå. I stedet er vi fortsatt 900 nautiske mil fra land, og værvarslene er ikke lovende. Vi er ved god helse og godt mot, og det er ingen nødsituasjon, fortsatte han.

Mannskapet besto av deltakere fra Norge, Peru, Sverige, Mexico, New Zealand og Russland.

Underveis i ekspedisjonen har det blitt gjort mye forskning, blant annet på havet og klimaendringer.

— Jeg er stolt over all den forskningen vi har gjort. Noen vannprøver skal hjem hit til Norge. Plastavfall i havet, samt klimaendringer, er noe av det sentrale, sier Kari Skår Dahl.

- En fantastisk opplevelse

Hun forteller til Fædrelandsvennen at det var en fantastisk opplevelse å være skipper på en av flåtene.

— Det er noe av det flotteste jeg har vært med på. Vi var med på å bygge flåtene i Peru, noe som var ganske hektisk. Da vi kom ut på havet var det helt annet tempo, sier hun og tilføyer:

— Vi var jo langt fra folk og var prisgitt til å klare oss selv. Men det er utrolig deilig å være ute på havet.

Nå gleder kristiansanderen seg til å høre historiene fra resten av mannskapene.

— De har hatt tøffere vær enn det vi hadde, kaldere og litt mer stormfullt. Da jeg var med hadde vi et snitt på 20 plussgrader hver dag.

Om det blir noen ekspedisjoner har hun ikke noe klart svar på.

— Foreløpig har jeg ingen planer, men jeg er glad i å være på havet. Vi får se hva som kommer, sier 36-åringen.