Året før ble 173 personer svindlet for 210 millioner kroner. 99 kvinner og 74 menn. Mens trenden i fjor var at flere menn ble lurt, var det en markant økning av kvinner over 65 år som ble lurt i 2014. dinside.no omtalte statistikken først

— I de to største sakene sendte ofrene over 19 millioner kroner hver til de som lurte dem. I snitt snakker vi om rundt to millioner kroner. Penger som blir sendte ut av landet, hovedsaklig til Vest-Afrika og Asia, sier Anne Dybo i Økokrim.

Toppen av isfjellet

Rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

— Dette er bare toppen av isfjellet. Dette er de sakene vi er varslet om, sier Anne Dybo.- Når vi får vite om sakene er det ofte familie og venner som ber oss gripe inn. De som er lurt tror fullt og fast på bedrageren, og nekter å avslutte forbindelsen, forteller hun.

I tillegg griper bankene inn, stopper forsendelsene og varsler politiet.

— Klarer dere å ta svindlerne?

— Vi samarbeider med Europol. 99 prosent av bedragerne blir ikke tatt. Noen blir tatt, og får et par år i fengsel. Men når de er borte, er det alltid noen andre som overtar, for disse jobber i celler, dette er grupper som opererer internasjonal. Det viktigste vi kan gjøre, blir derfor å drive forebyggende arbeid, sier Dybo.

Facebook-svindel

Økokrim har merket seg at bedragerne oftere får kontakt med sine ofre på Facebook.

— Mange av dem som utsettes for svindel, har fått hjelp av familiemedlemmer til å registrere seg på Facebook. Men de kjenner ikke alle farene. Så får de henvendelser fra folk som vil være venn. Når de sier ja, begynner bedragerne å sende meldinger, og så har vi det gående. Det utvikles forhold, ofrene får tillit, og så begynner pengestrømmen, forteller Dybo.

LES OGSÅ: 130 millioner Facebook-profiler er falske

— Jeg tror det er viktig at familiemedlemmer, barn eller barnebarn som hjelper godt voksne til å registrere seg på Facebook, også følger dem opp, sier hun.

— De trenger opplæring på hva som er risikabelt, og hvordan de kan bedre sikkerheten, sier hun.

Svindlerne er blitt flinkere og mer utspekulerte.

— De som sitter og jobber med dette er blitt mer profesjonelle. De kartlegger lokalmiljøet. Ta Drøbak for eksempel; Drøbak var populær for en liten stund siden. Svindlerne satt seg godt inn i stedet og drev research med de samme metodene som oss, forteller Dybo.

— De har kunnskap og er blitt flinkere. De har holdt på med dette i mange år, og fanger opp trender. mange av dem er etter hvert også godt utdannet, sier Dybo.