"Tenniscat<i>"</i> fra 2015 av Tori Wrånes. Foto: Jhoeko
Kunstner Tori Wrånes. Foto: Siv Dolmen

— Det er gøy, jeg liker New York publikummet, de er kresne og rastløse. Jeg må være skjerpet, skriver performancekunstner Tori Wrånes i en e-post til Fædrelandsvennen.

Stemme og sang

Tori Wrånes er født i Kristiansand, men bor og arbeider i Oslo. Hun jobber på tvers av performance, skulptur, musikk og teater.

Kunstner Tori Wrånes. Foto: Siv Dolmen

Akkurat nå befinner hun seg i New York og forbereder en performance på Sculpture Center 23. januar. Billettene er allerede utsolgt. På grunn av tidsforskjell og travle dager med forberedelser har kunstneren ikke tid til noe intervju, men svarer gjerne på noen spørsmål på e-post. Wrånes skriver følgende om peformancen hun skal holde:— Jeg arbeider med stemme og sang i rommet. Sculpture Center har spennende arkitektur med stor takhøyde. Vi har plassert høyttalere i taket og på gulvet og jobber med å få rommet til å pulsere. Du kan godt kalle det en konsert. Jeg featrer Lasse Marhaug og Constance Tenvik.

De stedene jeg drar til og de menneskene jeg møter endrer måten jeg arbeider på

Flere utstillinger

Det er en travel vår for Tori Wrånes. Først er det performance og utstillingen «The Eccentrics» ved Sculpture Center i New York. 24. januar åpner hun soloutstilling på Carl Freedman Gallery i London, og 30. januar åpner Wrånes utstillingen «A Mortal Song«på Disjecta, Centemporary Art i Portland. I mars og april stiller hun på biennalen «Afiri Performa biennale» i Lagos i Nigeria.

"Tenniscat<i>"</i> fra 2015 av Tori Wrånes. Foto: Jhoeko

— I Portland og London jobber jeg med installasjoner bestående av skulpturer, lyd og bilder, i tillegg til performancer. I Lagos er det en ren performance biennale, og jeg skal jobbe med 10 barn og transformere dem om til trolldverger ved hjelp av kostymer og masker. Jeg skal samarbeide med en lokal koreograf og en lokal braider (hårfletter). Jeg var i Nigeria i januar, og det er alltid fint å dra tilbake, det er lettere å vite hvordan man skal forberede seg, og vite hva som er mulig å gjennomføre, opplyser Wrånes.

- Spennende

- Hva betyr disse utstillingene for deg?

— Det betyr at jeg får produsert nye verk, og er mye på reise. Det siste kan jo være både på godt og vondt. Men det er uansett spennende å møte nye steder og da særlig de stedene der menneskene lever annerledes enn meg selv. De stedene jeg drar til og de menneskene jeg møter endrer måten jeg arbeider på.

- Kommer du til å vise noe i Kristiansand snart?

— Jeg har «Fantasihjelmen» stående permanent i Barnas Kunstmuseum på SKMU, og så har jeg ett verk i Jubileumsutstillingen på SKMU som nettopp er tatt ned. Ellers har jeg ingen konkrete planer, annet enn hjem for å besøke familie og venner innimellom.

Det ble mye debatt om «Fantasihjelmen» som skulle utsmykke Roligheden gård barnehage i 2012. Foreldrene i barnehagen mente at det så ut som en person med skytevåpen. Det endte med at en annen kunstner skulle utsmykke barnehagen, og «Fantasihjelmen» ble innkjøpt av Sørlandets Kunstmuseum.