Ifølge en rekke kilder sentralt i Ap ble partiledelsen nærmest beordret til å endre Aps kurs med en gang — vekk fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) restriktive politikk og tøffe retorikk. Møtet foregikk mens partileder Jonas Gahr Støre var i Davos i Sveits og nestleder Trond Giske holdt foredrag på Høgskolen i Stord, skriver VG.

Blant partiets mer erfarne politikere er det en frykt for hva slags situasjon Arbeiderpartiet kan sette seg i på lang sikt, dersom de blir oppfattet som et parti som omfavner Frps innstrammingstiltak.

Kritikken, som raskt ble videreformidlet til Støre som befant seg på World Economic Forum i Davos, skal ha gjort inntrykk på partilederen. Bare timer etter at møtet var over, kom Støre med et utspill der tonen er tydelig forandret og avstanden til Frp klart understreket.

— Det kan se ut som om Frp mener man skal gjøre det ubehagelig for innvandrere å være i Norge, fordi det vil avskrekke folk fra å komme. Det er totalt misforstått, sa Støre i VG-intervjuet.

— Gruppen støtter kompromisset med regjeringen, men det er håndteringen og uttalelsene etterpå som har skapt frustrasjonen, sier en stortingsrepresentant til VG. (©NTB)