Du skal holde foredraget «Sannheten om skilsmisser» på Protestfestivalen mandag. Hva kan publikum forvente seg?

- Det blir en redegjørelse av hva skilsmisser gjør med samfunnet, med oss som personer, som foreldre og med barna. Jeg vil også presentere noen nye forskningsfunn.

— Hva slag funn er det?

Les også:

- Jeg vil ikke røpe for mye i forkant av foredraget, men det vil blant annet dreie seg om konsekvenser av å leve i et vanskelig forhold, og samlivsbrudd.

— Hva er sannheten om skilsmisse? Hvorfor skiller folk seg?

— Det har jeg ikke ett enkelt svar på, men årsaken til skilsmisser er veldig sammensatt. Blant annet kan det dreie seg om summen av mange belastninger som gjør at et par velger å gå fra hverandre.

- Skiller folk seg oftere nå enn før?

— Ny forskning viser at skilsmisse-tallene er gått ned de siste ti årene, noe som er gledelig. Det er en nedgang på 12 prosent siden 2005. I dag er det regnet ut at omtrent 10.000 par skiller seg hvert år.

- Er en økende offentlig debatt om temaet en årsak til nedgangen?

Les også:

— Ja, det tror jeg. Det er selvsagt flere grunner til nedgangen, men et styrket fokus på offentlig debatt, spesielt om tema som omhandler skadevirkningene barn får av samlivsbrudd, har vært forebyggende på problemstillingen.

- Andre grunner til at færre skiller seg?

— Et styrket forebyggende fokus har bidratt til å redusere skilsmissestatistikken. I dag oppsøker folk i større grad forebyggende tilbud - som for eksempel samlivskurs. Der lærer de seg å kommunisere bedre, og klarer derfor å løse problemene sine.

- Undersøkelser utført blant skilsmisse-advokater i USA viser at Facebook og andre sosiale medier i økende grad oppgis både som kilde og bevis for oppdaget utroskap, og påfølgende grunn til brudd. Hva tenker du om dette?

- Det er mye som taler for å hevde at utroskap er mer utbredt i dag sammenlignet med tidligere år. Sosiale medier kan være en årsak til dette. Selv om flørting på nett ikke er å kategorisere som klassisk utroskap, så kan det likevel være med på å skape utrygghet og mistillit i et forhold.

- Kan du utdype dette?

- Mange par, spesielt unge par, skaper ofte en slags gråsone for hva som er akseptabel oppførsel på nett og sosiale medier. Utroskap i dag kan være mye mer sammensatt enn en seksuell affære. Grensene for hva som er akseptabel oppførsel på sosiale medier er som oftest ikke konkrete, og kan føre til usikkerhet blant partene i et forhold. Hvor flørtende kan man være på facebook? Hvor mye kan man dele med andre?

- Hvordan kan skilsmisse og samlivsbrudd hindres i fremtiden?

- De tiltakene som vi vet har effekt, må videreføres. I tillegg må det satses på nye tiltak. Vi ser at det finnes gode tiltak som vi vet har hatt stor effekt i andre land - som USA og Danmark. Disse tiltakene kan virkelig være med på å redusere skilsmisse-statistikken.

- Hvilke konkrete tiltak tenker du på?

— I USA finnes det et tilbud som heter «marriage-check». I Danmark går det samme tilbudet under navnet parsjekk. Dette tiltaket går ut på at folk går til en jevnlig sjekk for å få kartlagt status på hvordan det står til med forholdet de er i.

- Kan du forklare det nærmere?

- Det er et lavterskeltilbud hvor man tar noen enkle tester ved å svare på noen spørsmål hos for eksempel en psykolog. Deretter får man tilbud om videre oppfølging om det viser seg at det er behov for det. Parsjekk har gitt gode resultater når det gjelder å forebygge skilsmisser og samlivsbrudd. Et slikt tilbud finnes ikke ennå i Norge, og derfor har jeg oppfordret barneministeren til å satse på dette.

- Hva er forskjellen på et slikt tilbud og for eksempel ekteskapsrådgivning?

- Selv om ekteskapsrådgivning er et viktig tiltak, så er det ofte et problem at folk først oppsøker hjelp når de allerede sliter med forholdet. På det stadiet kan de allerede ha mistet både tillitt til hverandre, og godheten og kjærligheten i forholdet. Parsjekk, skal være et tilbud som man oppsøker på lik linje med tannlegen, og det vil derfor ha en forebyggende effekt.Kjærester bør går til parsjekk like ofte som de går til tannlegen.

- Kan du utdype det?

— Hos tannlegen sjekker man tannhelsen, slik at man kan unngå å få hull i tennene. På samme måte bør et par sjekke forholdet sitt jevnlig, selvom de i utgangspunktet ikke føler at de har noen problemer. På den måten kan de forebygge eventuelle konflikter.