På nyere hus velger de fleste mørke farger, og mørkegrått er aller mest populært, ifølge Bjørn Arild Sjødin Modalen ved Vige Interiør i Kristiansand. Mange velger også å male huset sitt helt sort. Foto: scanox
Vanntynnbare beiser og malinger skal ikke brukes når det er under 5 grader ute, mens oljebaserte produkter faktisk tåler noen kuldegrader. Foto: ifi
Bjørn Arild Sjødin Modalen ved Vige interiør opplever at folk velger maling fremfor beis. Foto: Line Raaen
Malesesongen utendørs er ikke over før det regner konstant, og temperaturen er under 5 grader. Foto: jotun

— De aller, aller fleste som bygger nytt hus i dag, velger maling fremfor beis, sier Bjørn Arild Sjødin Modalen ved Vige Interiør i Kristiansand.

Det finnes ingen fasit som forteller deg om du bør beise eller male. Sørger du for skikkelig grunnarbeid, gir alle produktene god beskyttelse av huset. Den største forskjellen er at beisen gir treverket et annet uttrykk enn dekkende behandlinger.

— Beisen gir et transparent utseende som fremhever treets struktur, mens maling gir en jevn, dekkende glatt overflate. Videre har de forskjellige produktene ulik holdbarhet, noe som igjen medfører ulikt behov for vedlikehold, forklarer Sjødin Modalen. Han har arbeidet med maling i over 20 år, og vet hva han snakker om.

Mindre vedlikehold

Er du ikke så glad i vedlikehold, mener han maling er det beste valget. På den andre siden er beis enklere å påføre.

— Bruker du beis, må du vedlikeholde oftere. De fleste typer husmaling som selges nå, kan stå lange intervaller på 12 til 15 år uten at du må gjøre noe. Velger du å beise huset holder den mellom fem og åtte år, sier Sjødin Modalen.

Han ser også en klar tendens til at folk med nyere hus stort sett velger mørke farger på huset sitt.

— Mørkegrått er den fargen det går aller mest av. Men vi ser også at mange velger å male huset sitt helt sort, sier han.

På nyere hus velger de fleste mørke farger, og mørkegrått er aller mest populært, ifølge Bjørn Arild Sjødin Modalen ved Vige Interiør i Kristiansand. Mange velger også å male huset sitt helt sort. Foto: scanox

På gamle hus er det derimot fortsatt hvitt som gjelder.

Ikke for sent å male

Selv om gradestokken begynner å gå nedover, er det ennå ikke for sent å gå i gang med å male eller beise huset. Ved å velge riktig produkt, måle fukten og holde øye med klokka, kan du gi kledningen en oppfriskning også om høsten.

Ved malearbeider om høsten er dog noen forholdsregler viktigere enn ellers: mål fukten, sluttfør arbeidet tidlig om dagen, og håp at det ikke begynner å regne før malingen er tørr.

På høstkvelder og tidlige formiddager er det dugg på denne tiden. Kommer det dugg på en fuktig eller halvtørr maling, kan det oppstå matte skjolder, såkalt duggmatting.

— Derfor bør du male tidlig på dagen, og avslutte arbeidet tidsnok til at malingen rekker å bli godt skinntørr, og vel så det, før duggen kommer, sier Jon Magnus Ringøen ved Fargerike Corona i Sørlandsparken.

Hvor lang tid en maling bruker på å tørke, er angitt på boksen eller i faktabladet som hører med produktet. For den som må ta ettermiddagene i bruk, er vanntynnbare akrylprodukter å anbefale. Moderne akrylmalinger og beiser kan bli tilstrekkelig tørre på noen timer, mens en tradisjonell oljemaling, tjærebeis eller oljebeis bruker lang tid på å tørke på veggen.

— Akrylmalinger tørker raskt, så da har du mer tid å male på. Dessuten er de miljøvennlige og overlegne når det kommer til holdbarhet for farge, glans og malingfilm, sier Ringøen.

Fuktmåler

Fuktmåleren er et må-ha-produkt - spesielt ved malearbeider om høsten. Med en fuktmåler kan du sjekke at treverket er tørt nok før du setter i gang. Da slipper du ubehagelige overraskelser som innestengt fukt kan medføre.

Malesesongen utendørs er ikke over før det regner konstant, og temperaturen er under 5 grader. Foto: jotun

— Inne i treverket skal det ikke være fukt, men med et vanntynnet produkt er det ikke helt krise om overflaten ikke er knusktørr når du begynner. Malingen inneholder jo vann i seg selv, og er det kommet litt dugg på flaten på formiddagen, kan du fint male over det, dersom det er tørt innenfor, forklarer Ringøen.

Sjekk temperaturen

Vanntynnbare malinger og beiser skal imidlertid ikke brukes når det er kaldere enn 5 grader ute. Her er de oljebaserte produktene litt mer fleksible, da flere av disse kan brukes også når gradestokken bikker under null. Men husk da på at malingen kan bli litt tykk og tung å jobbe med i kulda. Dessuten blir du fort kald på fingrene.

Å male i regnvær anbefales ikke. Fersk maling som utsettes for regnvann får stygge skjolder, og en vanntynnet maling kan i verste fall renne av veggen.

— Det bør i det minste være oppholdsvær mens malingen tørker. Det er ikke like farlig hvis det kommer regn når malingen er rukket å bli skinntørr, avslutter Ringøen.