Forskere og selskaper utvikler nå teknologi som skal tilby løsninger for å slippe noen av de løse strømledningene i hjemmene våre.

Det er arbeidet til fysikeren Nikola Tesla (1856-1943), «vekselstrømmens far», som ligger bak oppdagelsene som fører frem til dagens teknologi som kan bringe elektrisk kraft trådløst frem til elektriske dingser.

Strøm kan fraktes trådløst gjennom luften på flere måter. Den mest brukte og antatt mest ufarlige er gjennom elektromagnetisk induksjon.

Tannbørste-teknikk

– Dette bygger på en velkjent og langt ifra ny teknologi. Mange kjenner den kanskje igjen fra elektriske tannbørster, som lades ved at to spoler settes mot hverandre og utgjør en klassisk transformator, forklarer professor Johannes Skaar ved NTNU.

Tannbørsten lades uten ladekontakter, gjennom magnetfeltet i holderen som induserer strøm inn i en mottager i børsten.

Nå introduseres systemer som kan få magnetfeltet til å gå lenger ut fra senderen og indusere strøm inn i en mottager. Disse kan så for eksempel kobles til batteriet til en bærbar PC, en mobiltelefon, en smartklokke eller en TV man vil ha midt ute på gulvet – helt uten ledninger.

Det forskes også på å kunne benytte teknologien for elbiler. Tanken er at du skal kunne lade bilen når den står stille, uten kabel.

Forskere innen medisin har også sett nytten av å kunne lade opp eller aktivere pacemakere eller sensorer som pasienter bærer under huden, uten å måtte utføre nye fysiske inngrep.

Apple-teknologi

Det trådløse hjem får en helt ny betydning når man begynner å snakke om at ikke bare lyd og nett skal være trådløst, men også selve strømmen.

Flere av mobilprodusentene, og ikke minst utstyrsprodusentene av tilbehør til slike, kan allerede tilby trådløse ladere. Hele skrivebord er introdusert med slike magnetiske felt. Bare legg mobilen eller sett PC-en på bordet – og den lades.

Apple bruker denne form for lader til sitt nye armbåndsur, Apple Watch.

Alle disse løsningene krever imidlertid at børsten eller dingsen står eller ligger fysisk oppå laderen, i direkte kontakt. Avstand mellom «sender» og «mottager» har vært en utfordring.

Det amerikanske selskapet WiTricity har forsket mye på området og mener de har funnet en løsning. De har utviklet et system som kan sende strømmen over korte avstander, opptil noen meter.

– Første gang jeg så en lyspære lyse uten ledninger inne i et rom omgitt av elektrisk ladede messingrør, ble jeg livredd. Siden har jeg jo forstått at det er ikke er så farlig. Teknologien har utviklet seg enormt, sier Anne Hall, teknisk direktør i WiTricity til CNN.

Hun forklarer hvordan systemet fungerer. Et magnetisk felt i rommet skaper resonans i en mottagerdel som kun denne delen reagerer på, ikke møbler, mennesker eller noe annet i rommet. Elektrisitet oppstår av at resonansen induserer strøm i mottageren.

Skeptisk

– Ikke noe å være redd for, forsikrer Hall. De magnetiske feltene som brukes til å overføre energien, er ikke sterkere enn WiFi-nettet ditt hjemme.

– Dette virker veldig spennende, sier professor Johannes Skaar ved NTNU. Han har tro på at det kan ha noe for seg, men legger til at det må testes skikkelig, blant annet med hensyn til eventuelle skadevirkninger.

– Det er ikke voldsom høy effekt som benyttes, men det skjer i et frekvensområde som folk flest ikke har vært eksponert for i like stor grad som mobilstråling og WiFi, sier han.

WiTricity håper og tror at trådløs strøm kan bli like vanlig som trådløst nett.

– Du kan tenke deg at du kan gå rundt i rommet med mobilen i lommen og den lades samtidig. Bilen vil lades mens den står i oppkjørselen, uten at du må huske å plugge den til, sier Anne Hall.

Amerikanske Energous benytter en helt annen teknologi og hevder de skal ha et fungerende system, kalt WattsUp, på markedet allerede neste år. Via radiobølger og den velkjente Bluetooth-standarden mener de å kunne lade smådingser trådløst innenfor en radius av opptil 15 meter. De planlegger også kombinert strøm og WiFi i én box.

– Dette er jeg mer skeptisk til, sier Skaar. Det er fysisk mulig å overføre energi via radiobølger på denne måten, men det blir som å ha effekten fra en mobil overalt i et helt rom hele tiden.

– Virkningen av såkalt «mobilstråling» er blitt testet ut i stort omfang i store deler av verden i 20 år nå, uten at noen har klart å påvise noen direkte skadevirkninger, men dette blir noe mer og ganske annet. Det må i så fall testes svært godt først, legger han til.