— Samarbeidet mellom politi, politikere og sivilsamfunnet her i Kristiansand er veldig spennende. Det er mye å lære av byens erfaringer med å forebygge radikaliseringen og kampen mot høyreekstreme krefter på 90-tallet, sier Laila Bokhari, statssekretær ved Statsministerens kontor og tidligere terrorforsker.

Onsdag var byens politiske ledelse i møte med statssekretæren. Politistasjonssjefen i Kristiansand, PST og flere andre aktører deltok. Møtet var i forbindelse med drøfting av kommunens nylig vedtatte handlingsplan om radikalisering. I fjor krevde statsministeren at kommunene kommer på offensiven i kampen mot voldelig islamisme.

- Viktig med forebygging

— Ifølge nasjonale myndigheter kan ekstremister og syriafarere komme fra alle deler av landet, både fra byer og bygder. Derfor er det viktig at det må forebygges på bred basis, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han har tidligere uttalt at han og ordfører i Kristiansand har mottatt bekymringsmeldinger fra personer om ekstremisme. Han vil ikke gå i detalj på hva meldingene dreier seg om, eller hvem de kommer fra.

- Vi må være våkne

— Vi har hatt møte med personer som forteller ting som gir grunnlag for være litt urolig.

- Er ekstremisme et problem i Kristiansand?

— Jeg tror hele Europa kan ha utfordringer knyttet til dette, vi har kanskje mindre utfordringer her, men vi skal ikke være naive, vi må være våkne og proaktive, sier Kristiansen.

Ny guide

Kristiansand kommune har laget en veileder for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme. Veilederen ble vedtatt i formannskapet onsdag i forrige uke.

— Det er en slags guide for sivilsamfunnet og ansattes som er bekymret. Den vil kunne være med på å fange opp personer som er i en radikaliseringsprosess i en tidlig fase. I tillegg vil den være med på å bevisstgjøre folk til å ta kontakt dersom de er bekymret, sier Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.