OSLO: 430 piloter blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet. Det er varslet plassfratredelse for ytterligere fem piloter de kommende dagene.

Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF), samt arbeidsgiveren SAS, hadde i utgangspunktet frist ved midnatt natt til torsdag for å komme til enighet hos Riksmekleren i Oslo. Det skjedde ikke, og partene fortsatte forhandlingene på overtid.

Like før klokka 12 kom partene ut fra meklingen for å gå til lunsj.

– Vi jobber videre. Nå skal vi spise, men prosessen fortsetter, sier riksmekler Nils Dalseide til pressen.

Han beskriver stemningen som konstruktiv, men innrømmer at alle er trøtte etter så mange timer med mekling. Han kan ikke svare på hvor lenge meklingen vil pågå.

– Vi fortsetter til vi har funnet ut hva som blir utfallet. Det er en del arbeid igjen før vi vet om vi finner en ordning eller ikke, sier han.

Ifølge Dalseide er det ennå ikke lagt fram noen skisse til løsning.

– Stemningen er bra. Det er vanskelige spørsmål, men vi jobber systematisk og har en god tone, sier riksmekleren.

Is i magen

Dersom det blir streik, vil den ramme mye av SAS' trafikk i Norge. SAS har foreløpig ikke noen oversikt over hvilke flygninger som rammes ved en eventuell streik, melder VG.

Dersom det blir brudd, vil selskapet legge ut informasjon fortløpende på sine nettsider.

Før fristen gikk ut, sa informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS at partene var innstilt på å komme fram til en løsning, og han ba de reisende ha is i magen.

– Avvent situasjonen, er rådet han ga til de som sitter med en SAS-billett i hånden.

Mer fleksibel avtale

Ifølge Dagens Næringsliv vil SAS' langdistanseruter ikke bli rammet ved en eventuell streik.

Avisen skrivere videre at stridstema i forhandlingene skal være at SAS vil ha en mer fleksibel kollektivavtale med pilotene. Blant annet ønsker selskapet flere piloter på jobb om sommeren. I tillegg er SAS-pilotene tilbudt et lønnspålegg på linjene med frontfagene, men det er ikke nok for dem.

Mulig vekterstreik

I alt tre streiker kan ramme norske flypassasjerer de nærmeste dagene. Torsdag er det mekling i vekteroverenskomsten mellom Parat og NHO Service, og fristen er ved midnatt natt til fredag.

Dersom det ikke blir enighet her, blir 250 vektere på Oslo lufthavn tatt ut i streik, noe som i så fall vil medføre at Avinor stenger flyplassen for alle som skal reise ut fra flyplassen fredag.

– Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon, vil ikke bli berørt dersom det blir streik. Men skal du videre med fly, kan du bli berørt, opplyser Avinor.

Parat, som representerer vekterne, sier de vil holde seg innenfor rammen av frontfaget på 2,4 prosent lønnsøkning.

– Vi krever ikke mer penger, men en bedre fordeling med utgangspunkt i hvilket ansvarsområde, kompetanse, eller risiko man er utsatt for i jobben, sier Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, til E24. ## Fare for svensk pilotstreik

Også 400 svenske SAS-piloter står i fare for å bli tatt ut i streik fredag, noe som også vil ramme luftfarten i Norge.

– Det vil ramme flygninger inn og ut av Norge og intraskandinaviske flygninger, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til E24. Her er meklingsfristen fredag klokken 18.