Her er kristiansanderen Einar Helgen (47) fotografert i Rolwaling, bare kilometre unna snøskredet som tok 13 menneskeliv. Tre sherpaer er fortsatt savnet etter ulykken. Foto: PRIVAT
Einar Helgen tok dette bildet av seremonien for de omkomne da de ble fraktet til krematoriet mandag. Foto: Einar Helgen
De nepalske sherpaguidene jobbet med å sette opp og reparere tau langs den mest populære klatreruten opp mot verdens høyeste fjell da det voldsomme skredet gikk. Foto: Kevin Frayer

47-åringen har siden januar bodd i Katmandu for å klatre i Mount Everest. Byen har hele åtte millioner innbyggere. Mandag var den sterkt preget av begravelsesseremoniene for de omkomne.

— Det var en flott seremoni hvor de omkomne ble fraktet til krematoriet. Utenfor holdt statsministeren en tale. De fleste sherpaer er buddhister, og de skal kremeres raskest mulig etter sin død for å ha best mulighet til å gjenoppstå, forklarer Einar Helgen (47) .

— Det er tragisk at så mange mennesker blir rammet av en sånn tragedie. Sherpaene tar all risikoen for oss som er der inne og skal klatre Mount Everest, forteller Helgen til Fædrelandsvennen.

Ante ingenting

13 sherpaer er bekreftet omkommet, mens tre er fortsatt savnet etter at det gikk et stort snøskred i Khumbu Icefall. Helgen, som har bodd i Kristiansand siden 1990, befant seg da i nabodalen Rolwaling. Han ante ingenting om snøskredet.

— Vi var en gruppe på tre klatrere og sju sherpaer som var ute på toukers tur i 4200 meters høyde. Det er uvanlig mye snø i dalene rundt Everest, og skredfaren er høy. Derfor valgte jeg å snu nettopp på grunn av skredfaren, sier Helgen på telefon fra Katmandu.

Helgen fikk beskjed fra de lokale sherpaene at de aldri hadde sett så mye snø i fjellet før. Da tenkte han umiddelbart tilbake på Vassdal-ulykken, da 16 soldater fra det norske forsvaret omkom i en skredulykke.

— Jeg var lagfører og hovedtillitsvalgt for kompaniet som ble rammet av ulykken. Vi lå i telt to kilometer unna raset og ventet da på at troppen som ble tatt skulle gjøre traseen farbar. Da det var snakk om snøskredfaren i Everest turte jeg ikke gå lenger, forteller Helgen.

Nesten samtidig som Helgen bestemte seg for å snu, gikk det fatale skredet bare noen kilometer unna ham.

Visste ikke om skredet

Det skjedde på langfredag. Men først påskeaften fikk kristiansanderen vite om skredet.

— Jeg og en sherpa befant oss da i et område helt uten mulighet til kommunikasjon med andre. Vi fikk den tragiske beskjeden først da vi kom til en landsby etter ti timers gange på lørdag, forteller Helgen.

Hentet ut omkomne

Kristiansanderen er på tur med adventurefirmaet til Tshering Pande Bhote. Sistnevnte jobber også som redningsmann på helikopter, og var én av de som hentet ut de omkomne fra snøskredet.

— Jeg snakket med Tshering da jeg kom tilbake fra turen i helga. Han var helt tydelig preget av det som hadde skjedd, sier Helgen.

Han spurte Bhote hvordan det gikk med han selv.

— Jeg er sliten. Det verste var å måtte levere de alt for unge omkomne til sine unge koner og små barn, svarte han ifølge Helgen.

Helgen forteller at han ikke er redd for å klatre videre i de nepalske fjellene.