Forrige onsdag ble biltyven tatt. I bare underbuksa løp bileieren etter tyven, kastet seg på taket og hang fast mens biltyven kjørte av gårde mot Varoddbrua i 90 km/t, der han til slutt slo inn bakruta med kneet, klatret inn og egenhendig pågrep biltyven.

LES SAKEN:

Så ble tyven sluppet fri og overført til psykiatrien. Som skrev ham ut.

Mandag var han igjen i politiets søkelys i forbindelse med et sykkeltyveri. Politiet vurderte da å pågripe ham på nytt.

Kan ikke sendes ut

Men den 35 år gamle biltyven går fortsatt rundt som en fri mann. I september 2014 ble han av de rettspsykiatrisk sakkyndige vurdert som strafferettslig utilregnelig.

Blodsporene viste tydelig hvordan 25-åringen klatret inn i bilen for å redde sitt eget liv og stoppe biltyven.

Han har cirka 120 straffbare forhold på rullebladet og står på listen over de mest aktive vaneforbryterne i Agder. Mannen, som er iransk statsborger, er forsøkt utvist av politiet. UDI mener imidlertid at mannen har et reelt beskyttelsesbehov. Han blir derfor ikke sendt tilbake til Iran.— Av hensyn til personvernet kan vi ikke uttale oss om denne bestemte saken, men på generelt grunnlag kan vi si at brudd på norsk lov kan føre til utvisning. Vi kan imidlertid ikke utvise personer som risikerer å bli utsatt for forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet, sier John Olav Kroken, presserådgiver i UDI.

Det er vanskelig å forstå at noen kan få et fripass som dette. Han burde ikke komme ut igjen så fort. Det er ikke lett å forklare han som var på taket at vi må slippe biltyven fri.

Kan ikke fengsles

I Fædrelandsvennen ble biltyven omtalt i forbindelse med andre bil- og båttyverier i 2013. Da hadde han ti dommer og over 100 saker på rullebladet.

— Siden den gang er det kommet til et tjuetalls saker. Men dette er altså forhold som han ikke er dømt for, sier politiadvokat Johan Martin Kile i Agder politidistrikt.

Hva tenker dere om at han igjen slipper ut av politiets varetekt samme dag?

— Han er strafferettslig utilregnelig. Vi har imidlertid ikke avgjort om det vil bli reist sak for overføring til tvungen psykisk helsevern. Men han ble sluppet fri forrige onsdag. Da følges han opp videre av psykiatrien. Hvilke vurderinger de gjør, må du spørre dem om, sier Kile.

- Når venter dere ham tilbake?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier Kile.

Bilen som ble forsøkt stjålet forrige uke bar tydelig preg av situasjonen.

Kan ikke kommentereJustisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke kommentere saksforholdet med forbrytere som slippes fri samme dag.

Departementets kommunikasjonsavdeling opplyser at regjeringen neste år (2017) vil legge fram et lovforslag om strafferettslig utilregnelighet, hvilken rolle psykiatrien skal ha i strafferettspleien og hvordan samfunnet bør verne seg mot utilregnelige personer som kan være farlige for medborgeres liv og helse.

LES OGSÅ:

Fripass

— Det er vanskelig å forstå at noen kan få et fripass som dette. Han burde ikke komme ut igjen så fort, mener etterforskningsleder Jan Nesland ved Randesund politistasjon. Han etterforsket saken der «Bruce Willis» risikerte livet på biltaket, og måtte fortelle ham at biltyven ville bli sluppet fri.

— Det er ikke lett å forklare han som var på taket at vi må slippe biltyven fri. Og jeg skjønner frustrasjonen til familien hans, som trodde de mistet ham da biltyven kjørte av gårde, sier Nesland.

— Samfunnet må ha en mulighet til å beskytte seg mot slike personer, sier han.

— Men det er ikke mye vi i politiet kan gjøre det med, legger han til.