— EU og europeiske regjeringer har ikke bare sviktet i håndteringen av denne krisen, men deres fokus på avskrekkingstiltak og deres kaotiske respons på de humanitære behovene til flyktningene har faktisk forverret leveforholdene for tusener av sårbare menn, kvinner og barn, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Organisasjonen skriver i en rapport om fjorårets håndtering av migrasjonskrisen at Europas politikk ikke stagger tilstrømningen, men i stedet presser folk «til å ta farligere ruter». Og gjør problemet med menneskesmugling større.

MSF sier organisasjonen har måttet trappe opp innsatsen ved Europas inngangsporter betydelig, og ber de politiske lederne heller sørge for trygge reiseveier.

— Folk vil fortsette å risikere livet. Ingen avskrekkingstiltak vil hindre dem i å søke en bedre fremtid for seg selv og sine familier, sier Hurum.

Europa opplever sin største flyktningkrise siden andre verdenskrig, og over 1 million mennesker tok den farlige sjøveien til kontinentet i fjor. Over 3.700 personer mistet livet på veien over Middelhavet. (©NTB)