Fra og med 1. juli kunne de reisende bytte ut tobakkskvoten med halvannen liter ekstravineller øl, noe som definitivt har falt i smak.

— Ja, vi registrerer en positiv utvikling på omsetning av vin, men samtidig en tilsvarende nedgang på tobakk. Vår oppfatning er at endring av kvoten har fungert etter hensikten, spørsmålet er om det er bedre å ta et glass vin enn å røyke tobakk, uttaler direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway AS, som har taxfreesalget ved Kristiansand og andre norske lufthavner.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Bruker kvoten annerledes

Han opplyser at omsetningen av vin på Kjevik er økt med 5,5 prosent siden 1. juli, korrigert for trafikkvekst.

Samtidig er salget av tobakk redusert med seks prosent. Ølsalget har en marginal vekst, men ifølge forhandleren betyr endringen lite for inntjeningen.

Det var vel dette som var ønsket fra regjeringens side.

— Det går bortimot opp i opp for vår del, sier Fjeld-Hansen.

I Color Line vil informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen «av konkurransehensyn ikke gi ut denne type detaljerte tall».

Men kommersiell direktør Thomas Gudbjerg bekrefter overfor Fædrelandsvennen noenlunde samme utvikling om bord på deres ferjer til Danmark, som på Kjevik.

— Det vil si nedgang på tobakk og en viss økning på vin. For oss betyr det ingen økonomisk gevinst, men at folk bruker kvoten annerledes. Det var vel dette som var ønsket fra regjeringens side, påpeker Gudbjerg.

Les også:

— Dette vi har vært bekymret for

Vinmonopolet opplever tilbakegang i salget fra 1. juli, spesielt i landsdeler med grensehandel.

I Vest- og Aust-Agder er det i årets tredje kvartal solgt henholdsvis 4500 og 14.000 liter mindre enn i fjor, en nedgang på 0,7 og 2,5 prosent. For landet som helhet er salget redusert med 0,2 prosent.

— Det er jo dette vi har vært bekymret for, at man ved å veksle tobakk til alkohol er med og øker alkoholomsetningen gjennom taxfree-butikkene. Vinmonopolet er vårt fremste alkoholpolitiske virkemiddel. Når dette svekkes, er vi overbevist om at forbruket øker, uttaler Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Vest-Agder KrF.

Han mener slike butikker har en langt mer aggressiv markedsføring og innbydende utforming, derfor foreslår partiet at Vinmonopolet overtar grensehandelen.— Alkoholproblemet i vårt samfunn er veldig sterkt underkommunisert. Vi vet hva dette koster i lidelser for enkeltpersoner og familier, med ødelagte hjem og parforhold, sier Grøvan.

- Kunne vært verre

KrF-forslaget skal behandles av Stortinget, der det havner i vrangstrupen til Frp. De vil helst avskaffe hele polet:

Mellom Sverige og Danmark kan du jo transportere pallevis med vin.

— Det kunne vært verre ting enn at staten fikk inn noen kroner mindre. Vår stat er ikke akkurat den fattigste, fremholder stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Vest-Agder.

Hun er ikke like sikker som KrF på at forbruket øker i takt med taxfree-salget.

— I stedet for å kjøpe på polet, handler folk på ferja eller Kjevik. For oss er forbrukeren i sentrum, vi ønsker at Norge skal harmoniseres litt mer med resten av Europa. Mellom Sverige og Danmark kan du jo transportere pallevis med vin, sier Frp-representanten til Fædrelandsvennen.