Europarådet mottok onsdag en rapport fra den sveitsiske diplomaten og ambassadøren Gérard Stoudmanns siste besøk på Krim-halvøya. I en oppsummering av det sju dager lange oppholdet skriver han at det er behov for å «gjenåpne halvøya for Europarådet og andre relevante internasjonale mekanismer».

— Det er verken normalt eller akseptabelt at en befolkning på 2,5 millioner mennesker skal holdes utenfor rekkevidde av menneskerettighetsmekanismene som har som mål å beskytte alle europeere, står det videre i dokumentet.

— Europarådets mandat er å beskytte individer uansett hvor de befinner seg på vårt kontinent, og under enhver omstendighet. Jeg håper rapporten vil danne grunnlag for fruktbare diskusjoner om hva Europarådet kan gjøre for folk på Krim, sier Jagland i en uttalelse torsdag.

Det var Jagland som ga Stoudmann i oppdrag å utarbeide rapporten. Rapporten ser nærmere på menneskehetssituasjonen på Krim, og i særdeleshet situasjonen for krimtatarene, samt temaer som ligger under Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), som ytringsfrihet og minoritetsrettigheter. (©NTB)