— Det vil være ugunstig både for Frp som regjeringsparti, og for landet vårt, om ikke vi blir med i et bredt politisk forlik om flyktningkrisen, sier fylkesleder for FrP i Vest-Agder, Arild Birkenes.

Dermed er han på kollisjonskurs med partiets nestleder Per Sandberg, som avviser et bredt asylforlik, men på linje med samarbeidsregjeringens statsminister Erna Solberg.

Hun tror et flertall med flere enn bare de fire samarbeidspartiene (H, Frp, V og KrF) er den beste løsningen for å håndtere konsekvensene av den ekstraordinære flyktningstrømmen.

Det er Birkenes enig i, og har til Klassekampen sagt at han frykter det å stå utenfor kan nøre opp under fremmedhat.

Regjeringsposisjonen er viktig

Overfor Fædrelandsvennen presiserer han imidlertid at innstrammingstiltak er et viktig premiss for forliket.

Justisminister Anders Anundsen besøker Storskog utenfor Kirkenes, hvor en gruppe asylsøkere melder seg etter å ha passert grensa fra den russiske siden. Lokale Frp-politikere på Sørlandet har ulikt syn på om flyktningkrisen bør håndteres ved et asylforlik eller ikke. Foto: Vidar Ruud, Scanpix

— Vi må ha en strengere holdning og en raskere reaksjon overfor de som ikke kvalifiserer til opphold, sier Birkenes.

- Tror du på et bredt flertall for det?

— Jeg håper det. Frp er tjent med å sitte i regjering, vi får gjennomslag for vår politikk hver eneste dag. Men det er klart at en plass vil grensen gå.

- Hvor da?

— Det ønsker jeg ikke å uttrykke i avisen, bare si at vi har god dialog med flere partier om denne politikken, sier Birkenes.

Etterlyser mer handlekraft

Christian Eikeland, Frp-politiker i Søgne og i Vest-Agder fylkesting, er mer på linje med Per Sandberg.

Christian Eikeland, Søgne Frp og Vest-Agder fylkesting: Et forlik er ei det beste. Foto: Arkivfoto Reidar Kollstad

— Jeg er enig med Sandberg i at innstramming er viktigere enn et bredest mulig flertall, sier Eikeland, og peker på reglene for familiegjenforening som det området hvor han ser særlig behov for å stramme inn.- Det er også viktig å opptre raskt og handlekraftig med tanke på hvem som skal få bli og hvem som kan sendes ut, sier Eikeland.

Han er skuffet over at regjeringen ikke har gjort mer for å få kontroll over situasjonen, særlig den ukontrollerte tilstrømmingen over grensa fra Russland i nord.

- Hva med din egen justisminister?

— Han er klar og tydelig ut i fra mandatet, mener Eikeland.

Tror på flertall for innstramninger

Stian Storbukås, gruppeleder for Frp i bystyret i Kristiansand, har et både og-syn på saken.

Stian Storbukås, gruppeleder for Frp i Kristiansand bystyre: Innstramminger må til. Foto: Reidar Kollstad

— Vi kan gjerne gå i forlik, men ut i fra et klart og tydelig premiss om at vi får gjennom innstrammingstiltak, sier Storbukås, og tydeliggjør:

— Det har liten hensikt å gå i forlik om å forvalte en politikk vi er uenig i. Er de andre ikke interesserte i vesentlige innstramminger, er et forlik ikke aktuelt, sier han.

Storbukås mener situasjonen krever handlingskraft:

— Vi må sende ut et klart og tydelig signal om at Norge ikke er et lukrativt sted å komme til. Da tror jeg tilstrømmingen av de som ikke har oppholdsgrunnlag vil begrense seg, sier Stian Storbukås.

Alf Erik Andersen, ordfører i Mandal: Vil helst ha et bredt forlik: Foto: Jarle R. Martinsen

Ordfører Alf Erik Andersen i Mandal vil i likhet med Arild Birkenes arbeide for et bredt forlik:— Vi får ikke gjennomført noe dersom vi står på utsiden. Vi bør inngå et forlik og være med videre. Jeg tror tanken på innstramminger har modnet såpass i de andre partiene at alle er klare for å ta noen grep. Sånn som det er nå, klarer ikke kommunene å håndtere situasjonen, fremholder Andersen.