— Partiene har i dag åpne nominasjonsprosesser. Både kjønn, alder, personlig egnethet og geografi spiller inn. Med de foreslåtte endringene kunne vi risikere at Stortinget blir mindre bredt sammensatt, sier Fremskrittspartiets Helge Thorheim til NTB.

Han frykter dessuten at valglistene lettere kan kuppes ved koordinerte aksjoner dersom den såkalte sperregrensen ved personstemmer senkes fra 50 prosent til 8 prosent, som regjeringen har foreslått.

Arbeiderpartiet vil også stemme imot forslaget fra regjeringen, noe som gjør at det ikke har flertall på Stortinget. Venstres Abid Raja er skuffet.

— Det er uforståelig at Ap og Frp er så redde for velgerne sine og ikke stoler på folks dømmekraft, sier Raja, som også tror forslaget vil ha ført til økt valgdeltakelse.

Slik det ligger an nå, vil et forslag fra Senterpartiet få flertall gjennom subsidiær stemmegivning. Det ber regjeringen legge fram et nytt forslag, som for eksempel åpner for forhåndskumulering, noe som vil kunne sikre partienes innflytelse over Stortingets sammensetning, selv om det skulle bli innført personstemmer. (©NTB)