Beklagelsen kommer som et ledd i et forlik som er inngått mellom avisa og åtte organisasjoner som representerer i alt 94.923 muslimer.Avisa frasier seg ikke retten til å gjenopptrykke tegningene, og den ber ikke om unnskyldning for å ha trykket dem. Derimot beklager avisa den krenkelsen muslimer har følt i saken.

Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden mener Politiken ikke har gitt avkall på ytringsfriheten med forliket.

Som ledd i forliket trykket Politiken fredag en erklæring hvor avisa fastslår at den har aldri hatt til hensikt å gjenopptrykke karikaturtegningen som uttrykk for redaksjonelle holdninger eller verdier, men utelukkende som ledd i avisas nyhetsdekning.

«Imidlertid anerkjenner og beklager Politiken at vår gjenopptrykking av karikaturtegningen av profeten Muhammed har krenket muslimer i Danmark og i andre land rundt om i verden. Vi unnskylder overfor alle som er blitt krenket av vår beslutning om å gjenopptrykke karikaturtegningen», heter det i erklæringen.

Ifølge Faisal Yamani, den saudiarabiske advokaten som representerer de åtte muslimske organisasjonene, er denne erklæringen tilstrekkelig.

Blant danske politikere møter forliket derimot sterk fordømmelse.

– Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten, sier leder Helle Thorning-Schmidt i Socialdemokratiet til Politiken.

Karikaturtegningene av profeten Muhammed ble først trykket i Morgenavisen Jyllands-Posten i 2005. Politiken gjenopptrykket dem i 2008. Ansvarlig redaktør Jørn Mikkelsen i Jyllands-Posten mener forliket er beklagelig. (©NTB)