I en ny rapport heter det at iranerne fortsetter å produsere uran som er anriket i en slik grad at materialet kan brukes i atomvåpen. Rapporten ventes framlagt for IAEAs medlemsland torsdag eller fredag, men vil ikke bli offentliggjort, sier diplomater til nyhetsbyrået AFP.

Irans IAEA-ambassadør Ali Asghar Soltanieh avviser krav om stans i virksomheten. — Vår anrikningsvirksomhet vil aldri bli stoppet, vi har rett til å drive med dette og vi vil fortsette å gjøre det under overvåkingen av IAEA, sier Soltanieh.

Diplomater ved atomenergibyråets hovedkvarter i Wien sier til AFP at Iran siden mai har installert rundt 350 nye sentrifuger ved sitt anlegg i Fordow nær den hellige byen Qom sør for hovedstaden Teheran. Sentrifugene er maskiner som brukes til anrikning av uran.

Iranerne hevder selv at de ikke forsøker å utvikle atomvåpen, men at de bare forsøker å skaffe seg teknologi til kjernekraftverk som skal forsyne befolkningen med strøm. Israel og de vestlige stormaktene tror ikke på denne forklaringen. (©NTB)