Dette tyder på at Gaddafi nå sender noen av sine beste avdelinger mot opprørerne i de østlige delene av landet, skrev nyhetsbyrået Reuters tirsdag. Det diplomatiske arbeidet for en fredelig løsning på konflikten i Libya har foreløpig ikke ført fram.Mens Frankrike og Storbritannia arbeider for en flyforbudssone over det nordafrikanske landet, er Russland, Tyskland og USA skeptiske. Derfor vil en felles erklæring fra G8-gruppen av store industriland ikke nevne en slik sone, blir det sagt på diplomatisk hold.

Samtidig ser det ut til at Den afrikanske union (AU) har begynt å engasjere seg sterkere i Libya-krisen. Innen få dager skal en delegasjon med afrikanske ledere, blant annet Sør-Afrikas president Jacob Zuma, reise til det nordafrikanske landet for å vurdere situasjonen, opplyste en sørafrikansk tjenestemann tirsdag.

Fly fra Gaddafis styrker bombet tirsdag utkantene av byen Ajdabiya om lag 80 kilometer nordøst for Brega, fortalte øyenvitner. Minst en opprørssoldat ble drept og en annen såret i angrepet mot Ajdabiya, som står under opprørernes kontroll.

Ifølge Reuters avtegner det seg et mønster i de libyske regjeringsstyrkenes operasjoner. Operasjonene innledes med bombeangrep fra lufta, deretter tar artilleriet over, før pansrede styrker går til angrep mot opprørernes stillinger. (©NTB)