KRISTIANSAND: — Hjemløse katter er det største dyrevernsproblemet i Norge i dag og Mattilsynet fraskriver seg ethvert ansvar for det, tordner leder i Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad, til fvn.no.

Hun er mektig provosert over det hun kaller Mattilsynets slette dyrevern når det kommer til saker med hjemløse katter.

I dag skrev fvn.no om Unni Olsen som har henvendt seg til flere instanser for å få hjelp med det stadige økende problemet av husløse katter i nabolaget hennes i Høvåg. Hun og foreldrene, som bor like ved, invaderes nå av forvillede katter som trolig blir dumpet av eiere som ikke har ork til å bry seg når sommeren kommer. I løpet av kort tid har kattene formert seg og gått fra seks til ti katter.

Olsen ser med bekymring på at ingen påtar seg noe ansvar for å gripe inn.

Les også: Invaderes av husløse katter

Olsen har henvendt seg til både Mattilsynet, politiet, dyrevernsnemda og Kristiansand kommune - uten å få hjelp.

- La dem sulte ihjel

Robstad er spesielt provosert over Mattilsynet som hun mener snakker med to tunger i én og samme sak.

— På den ene siden sier man at man ikke skal mate kattene og fjerne all tilgang på mat og søppel for dem. Hvilket er det samme som å si: La dem sulte ihjel, så er vi kvitt det problemet. På den andre siden så sier de at alle har en plikt til å hjelpe, men hvis du hjelper en sulten katt, så er du altså ansvarlig for den katten, sier en oppgitt Robstad.

Ved å følge dyrevernsloven paragraf om å hjelpe eierløse katter i nød er problemet tilsynelatende løst for alle andre enn den som tar seg av katten. Vedkommende blir ifølge Mattilsynet dens rettmessige eier, og må selv ta ansvar.

— Alle har tilsynelatende plikt til å hjelpe, unntatt Mattilsynet, som er betalt for å gjøre det, påpeker Robstad og setter spørsmålstegn ved hvorfor akkurat Mattilsynet tilsynelatende er unntatt denne hjelpeplikten.

— Jeg synes det er en skam at vi har et slikt dårlig dyrevern i Norge, sier Robstad.

- Ikke motstridende

Mattilsynet på sin side mener de har opptrådt korrekt i denne saken.

— Jeg oppfatter ikke at vi har gitt motstridende svar. Man har plikt til å hjelpe dyr i nød, men man har ikke plikt til å legge ut en masse mat og tiltrekke seg mange katter fra et område, sier Eivind Kile, distriktssjef for Mattilsynet i Vest-Agder, til fvn.no.

— Mattilsynets oppgave er å bidra der det blir et dyrevernsmessig forhold. Men hvis det er en rekke friske katter som noen tar seg av, er det ikke noe vi involverer oss i, sier Kile.

- Men Unni Olsen mener kattene er tynne og sultne?

— Jo, men når hun gir dem mat, tar hun ansvar for kattene. Mattilsynets oppgave er begrenset til en situasjon der det er dyrevernsmessige problemer. Når noen fôrer disse dyrene, tar de ansvar for dyrene, svarer han.

- Dyrebeskyttelsen mener Mattilsynet fraskriver seg ethvert ansvar for hjemløse katter?

— Det stemmer ikke, i den forstand at vi ikke har ansvar for hjemløse katter, svarer Kile.

- Er Mattilsynet unntatt plikten til å hjelpe?

— Nei. Mattilsynet har en plikt til å hjelpe der det dreier seg om syke og skadede dyr.

Svaret vårt skrives til den personen som har gitt spørsmålet (Unni Olsen, red. anm.). I så henseende har både du og jeg og alle andre plikt til å hjelpe katter i nød. Men problemstillingen her er at hun har hjulpet kattene, og gjort sin plikt. Vår plikt gjelder når det er dyrevernsmessige hensyn, sier Kile.