– Saken har fått stor oppmerksomhet i forholdet mellom Norge og India. På politisk nivå ble norske myndigheter henstilt om å finne en løsning, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Barne-, likestillings— og inkluderingsdepartementet til NTB.Regjeringen har balet lenge for å finne en løsning på Voldens sak. Til slutt lyktes bestrebelsene – ved hjelp av finjuss og under henvisning til den utenrikspolitiske situasjonen som skal ha oppstått mellom Norge og India.

Ikke foreldreansvarFredag ble Utlendingsdirektoratet instruert av regjeringen til å gi barna innreise- og oppholdstillatelse i Norge.

– Instruksen er gitt av utenrikspolitiske hensyn, slik utlendingsloven gir hjemmel for, sier Westhrin.

Hun sier det har vært umulig å løse saken innenfor gjeldende regelverk, og understreker at den juridiske statusen til de to guttene er uforandret.

– Det innebærer at det kommer to barn til Norge som ingen er tildelt noe formelt foreldreansvar for. Juridisk sett har ikke Kari Ann Volden noen tilknytning til disse barna, sier hun.

Fylkesmannen i Nordland får nå ansvaret for å følge opp saken videre, i samarbeid med barnevernet og overformynderiet i Røst kommune. Etter det NTB forstår er det mest sannsynlige utfallet at Kari Ann Volden blir oppnevnt som verge for de to barna.

– Ingen presedensNorske myndigheter forsøkte først å få barna til Norge som adopterte, men dette initiativet strandet.

– Jeg er veldig glad for at saken er løst på en måte som gjør at barna får komme til Norge. Saken har vært vanskelig for de involverte, men det har den også vært for oss, sier Westhrin.

Regjeringen kjenner ikke til tilsvarende saker, og Westhrin understreker at avgjørelsen ikke innebærer noen liberalisering av regelverket.

– Dette skaper ikke presedens for andre saker. Ingen må tro at man får med seg barn til Norge bare man blir i utlandet lenge nok, sier hun.

Ifølge Westhrin har norske myndigheter nå klargjort hvilke regler som gjelder i Norge overfor indiske myndigheter.

– For eventuelle framtidige saker er det dermed ingen grunn til å hevde at de samme utenrikspolitiske hensyn skal tre i kraft, sier hun. (©NTB)