WASHINGTON: Det sa USAs utenriksminister Hillary Clinton tirsdag under U.S.-Islamic World Forum, en konferanse arrangert av Qatar og tankesmia Brookings Institution.

– Presidenten vil snakke mer inngående om USAs politikk i Midtøsten og Nord-Afrika i løpet av de kommende ukene, sa Clinton.

Ifølge henne er Midtøsten og Nord-Afrika på vei inn i en historisk epoke.

– Den lange arabiske vinteren er i dag begynt å gå mot slutten. For første gang på flere tiår har det oppstått en mulighet for virkelig forandring.

Kjerneverdiene står fast

USAs kjerneinteresser og – verdier i politikken overfor Midtøsten og Nord-Afrika står fast, understreket Clinton. Amerikanerne vil ifølge henne arbeide for å fremme menneskerettigheter, løse langvarige konflikter, motarbeide trusler fra Iran og bekjempe al-Qaida og andre ekstremistgrupper.

– Dette inkluderer en fornyet innsats for utstrakt arabisk-israelsk fred, la Clinton til.

Helt sentralt står fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

– Status quo mellom palestinerne og israelerne er like uholdbar som de politiske systemene som har falt sammen de siste månedene, sa Clinton i sin tale.

I både Tunisia og Egypt har folkereisninger ført til regimeskifte i løpet av de siste månedene. Samtidig er Libya rammet av borgerkrig, og situasjonen er også blitt svært betent i land som Bahrain, Jemen og Syria.

Stillstand i fredsprosessen

Da Obama kom til makten som president i USA, var det med et løfte om å gjøre fredsprosessen i Midtøsten til en høy prioritet. Hittil har han likevel få resultater å vise til. Men ifølge Clinton finnes det «ingen erstatning» for aktivt amerikansk lederskap i fredsprosessen i Midtøsten.

Fredssamtalene mellom palestinerne og israelerne brøt sammen i fjor fordi Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste et krav fra palestinerne om forlenget stans i byggingen i israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden. Samtalene er fortsatt ikke kommet i gang igjen.

Det er ventet at Netanyahu vil besøke USA i mai, og det har versert rykter om at han da vil ha nye forslag med seg i kofferten.