OSLO: Han oppfattet heller ikke at det lå noen protest i politidirektør Ingelin Killengreens avgang.

– Jeg tar bestemt avstand fra den oppfatning at departementet drev en detaljstyring som hindret arbeidet med beredskap innenfor en bevilgning på 13,8 milliarder, sa Storberget.

På kontrollhøringens siste dag ble Storberget kjørt hardt på PSTs ressurser av komitéleder Anders Anundsen. Storberget innrømmet at mye av økningen til PST gikk til livvakttjeneste, men at PSTs innsats for beredskap også ble styrket.

PST

Høyres Per-Kristian Foss fulgte opp. Han utfordret Storberget på uttalelsen om at PST «stort sett fikk det de ba om «. Foss viste til uttalelser fra PSTs ledelse om det stikk motsatte og at etaten ikke hadde ressurser nok til å fylle sin oppgave.

Storberget hevdet at opplysninger om PSTs stilling ble brakt videre til Stortinget.

Den tidligere justisministeren tok ansvaret for svikten i politiet 22. juli. Samtidig slår han fast at det ble satset kraftig på beredskap i forkant av terrorangrepene.

– Jeg har sett veldig fram til dette, sa Storberget i sin innledning under siste dag av 22. juli-høringen på Stortinget. Han slo fast at Gjørv-kommisjonens rapport er utfyllende, grundig og god.

Ansvar

– Som daværende justisminister beklager jeg på det aller sterkeste. Jeg tar ansvaret for politiets håndtering 22. juli og at det sviktet på vesentlige punkter, sa Storberget.

Han viste til at den såkalte resultatreformen hadde til hensikt å se nærmere på mange av tiltakene som kommisjonsrapporten etterspør, og han beklaget at dette arbeidet ikke kom langt nok.

Storberget slo ellers fast at norsk beredskap ble betydelig styrket under hans ledelse og viste til økte bevilgninger til politiet, PST og beredskapstroppen. Dobling av antallet politistudenter, satsing på nødnett og nye redningshelikoptre samt flere øvelser ble også trukket fram.

Den tidligere statsråden brukte også tid på å berømme mannskaper og frivillige som var i aksjon 22. juli samt de ansatte i Justisdepartementet. (©NTB)