OSLO: Meklingen mellom Akademikerne og Spekter brøt sammen omtrent en halv time etter meklingsfristen ved midnatt natt til onsdag.

Akademikerne tar ut 194 medlemmer ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset i streik fra onsdag. Ifølge Spekter er i overkant 100 av dem leger. Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

Helse— og omsorgsminister Bent Høie (H) ville overfor NTB onsdag ikke kommentere streiken eller om regjeringen kan komme til å gripe inn for å stanse den. Under den forrige sykehusstreiken i 2010 stanset regjeringen streiken etter to uker.

Utsettelser

Oslo universitetssykehus opplyser onsdag morgen at pasienter med akutt sykdom eller skade ikke vil bli berørt av streiken og at pasienter med timeavtale må møte til avtalt tid.

Totalt 98 ansatte er tatt ut i streik ved OUS, 48 av dem er leger.

I Bergen vil streiken særlig ramme Kysthospitalet på Hagavik i Os. 29 ansatte er tatt ut i streik, 24 av dem leger.

– Det er noen planlagte ortopediske operasjoner som blir utsatt. Vi vil kontakte alle som blir berørt så raskt som mulig. Ellers skal pasienter, med mindre de hører noe annet, møte til timene som normalt, sier administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen til NRK.

Ved Sykehuset Østfold er 23 leger tatt ut i streik og pasienter med timeavtale kan få denne utsatt. Det samme er beskjeden fra Stavanger universitetssjukehus, hvor 37 ansatte er tatt ut i streik, 26 av dem leger.

Ved Finnmarkssykehuset er sju ansatte tatt ut i streik, tre av dem leger.

Langt fra hverandre

Partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, ifølge riksmekler Nils Dalseide. De som tas ut i streik, er leger og andre akademikergrupper som ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere.

– Spekters arbeidstidsordninger er uforsvarlige – både for arbeidstakerne og pasientsikkerheten. Legenes unntak fra Arbeidsmiljøloven er allerede omfattende nok. Derfor er vi i streik, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse. Han opplyser at streiken vil fortsette til det kommer et «kollektivt vern mot uforsvarlig arbeidstid».

De streikende legene får full støtte fra landets sykepleiere.

– Dette er en konflikt som handler om arbeidsbelastning og pasientsikkerhet, og det er noe som angår oss alle, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk

Hun sier NSF frykter tøffere turnuser som igjen vil innebære økt helserisiko for de ansatte, noe som igjen truer pasientsikkerheten.

Ønsker fleksibilitet

Spekter sier de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.