Følg minneseremonien live her

OSLO: Kistene med de fire soldatene som ble drept i Afghanistan søndag fløy i lav høyde over Oslo torsdag ettermiddag.

Hercules-flyet med de fire bårene fortsatte deretter mot Gardermoen og landet kl. 18. Dette er ifølge presseoffiser Stine Walmsnæss Skjæret første gang at mer enn én båre tas imot fra Afghanistan på denne måten.

En av flyets fire motorer var stanset, slik det tradisjonelt gjøres for å markere at flyet har med seg falne soldaters bårer.Ved Gardermoen vil både kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) delta i en minneseremoni, sammen med familie og pårørende.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde reiste onsdag til Afghanistan for å hente de falne soldatene hjem.Slik foregår minneseremonien

Soldater fra fjerde gardekompani hentet bårene fra flyet til en hangar, der minneseremonien finner sted.

Seremonien er offisielt en overlevering av de falne soldatene fra Forsvaret, til familien.

I hangaren ventet de falne soldatenes familier og pårørende, og også offisielle representanter; blant dem kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Blant de pårørende er også parlamentarisk leder i SV Bård Vegar Solhjell.

Seremonien ble startet med et bønnesignal.

Kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen, generalinspektør for Sjøforsvaret, holdt så en tale, før sjefspresten i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Leif Tore Michelsen, holdt en båreandakt.

Et andre bønnesignal avsluttet så seremonien.Største militære tap siden andre verdenskrig

Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Trond Bolle og Christian Lian ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen søndag. De var på vei hjem fra møter med lokale afghanske ledere da de kjørte på bomben.

Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap på én gang enn i Faryab-provinsen søndag.

Soldatene kjørte i et pansret Iveco-kjøretøy, som regnes for å være det sikreste militære kjøretøyet som Norge har i Afghanistan.

Kistene bæres inn på flyet, som deretter tok av mot Norge. (Foto: Kristin Solberg)