Innsiget av laks til norske elver er blitt redusert gjennom flere år og nådde et historisk lavmål i 2009, skriver Vitenskapsrådet i sin årsrapport, som ble lagt fram torsdag.Nedgangen er spesielt stor for smålaks, det vil si laks under tre kilo. Dette er en generell trend for det meste av Europa. Forhold i havet har bidratt til reduksjonen, men også lokale og regionale faktorer spiller inn, mener rådet.

— Vestlandet skiller seg ut med en markert nedgang etter 1989. Det framstår som overveiende sannsynlig at særlig rømt oppdrettslaks og lakselus har bidratt til en dårligere utvikling på Vestlandet enn ellers i landet, sier rådets leder, seniorforsker Torbjørn Forseth ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Rådet har laget et system for å rangere truslene mot villaksen, og plasserer rømt oppdrettslaks og lakselus på topp.

— Dette er eksistensielle trusler som vi ikke har kontroll over. Til tross for færre rapporterte rømninger er nivåene for oppdrettslaks langt over bærekraftig nivå. Den ødelegger bestandenes lokale tilpasning. Dette er noe av det alvorligste som skjer med norske laksebestander, sier Forseth. (©NTB)