TOKYO: — Nå kommer det et svært jordskjelv. De varsler om skjelvet på tv. Jeg må høre hva de sier, sier Jan Einar Strømsodd til fvn.no. Han befinner seg i 20. etasje i ei høyblokk i Tokyo. Der bor han sammen med sin japanske kone og sønnen på ni måneder. Strømsodd driver sitt eget markedsføringsfirma i Japan. Han er opprinnelig fra Grimstad.

Under kan du se video av hvordan det så ut i leiligheten til Jan Einar Strømsodd etter det store jordskjelvet i dag.

Hjelmer i studio

— Folkene i tv-studioet har på seg hjelmer. De ber folk gjemme seg under tilgjengelige bord. Vi merker ikke så mye til skjelvet foreløpig, forteller han. Klokken er rundt 19.30 i Japan. Under middagen for få minutter siden har lampene i stuen ristet, mens bygget har svaiet på grunn av etterskjelv fra det store skjelvet tidligere på dagen.

Strømsodd opplevde det store jordskjelvet, mens han var i underetasjen på et kjøpesenter. Jordskjelvsenteret var 373 kilometer nord for Tokyo.

— De varslet om at det kom et stort jordskjelv via høytaleranlegget. Det har jeg aldri opplevd, selv om jeg har bodd her i ti år. Folk rundt meg stanset opp. Det begynte å riste noe voldsomt, og folk fikk panikk. Mange begynte å løpe ut, noe man ikke bør gjøre. Skjelvingen varte ganske lenge, kanskje rundt ett minutt, forteller grimstadmannen.

- Var du redd?

— Nei, jeg var mer urolig for kona og sønnen min. Jeg følte meg rimelig trygg der jeg sto, sier Strømsodd.

Hele dagen

- Hva tenkte du da det begynte å riste?

— Jeg sjekket om noe fra taket kunne falle ned. Der jeg sto var det ingen steder å gjøre av seg. Det har vært masse jordskjelv hele dagen, sier Strømsodd. Han forteller at da han kom seg ut av kjøpesenteret, så opplevde han at bygninger ble evakuert. Politiet fryktet at enkelte bygninger skulle kollapse.

— Da vi kom hjem til leiligheten i dag, så hadde mbilder falt ned fra veggene. TVen hadde flyttet seg til et annet sted i stua, forteller han (se video øverst).

- Ekstremt

— Hvordan er det å se tv-bildene av monsterbølgen etter jordskjelvet?

— Det er ganske ekstremt. Jeg håper at fleste har blitt varslet, og at de har kommet seg opp i høyden.

Selv om Strømsodd oppholder seg i 20. etasje, så skal bygningen være trygg.

— Vi er ikke så veldig engstelige egentlig. Vi bor i en sikker bygning. Man bør være glad for at det er strenge bygningsforskrifter i Japan, sier grimstadmannen.