Den kjente norske professoren Jon Bing ble 69 år gammel. Den kjente norske professoren Jon Bing ble 69 år gammel. Foto: Arkivfoto / Trond Solberg

Jon Bing er død

— Han var en ener på mange områder, sier Jon Wessel-Aas, partner i Bing Hodneland. Den kjente norske professoren ble 69 år gammel.

Jon Bing var forfatter, dr.juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet i Oslo. Han ble regnet som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk.

Han ble født i Tønsberg, men vokste opp i Trondheim. Han har bodd i Oslo i en årrekke.

Jon Bings kollega i advokatkontoret, Jon Wessel-Aas, forteller til Aftenposten at hans kollegaer kommer til å savne ham dypt.

— En ener

— Han var både en pioner og en ener innenfor, blant annet, for det var mange felt, det man på engelsk kaller computer law. Det snakket han om allerede om på 70-tallet, før noen andre så koblingen mellom teknologi og jus, sier Wessel-Aas, og trekker frem Bings faglige styrker.

- Han var en guru på dette feltet. Han var jo godt kjent her i Norge, og mer anerkjent internasjonalt. Det er både en stor kulturpersonlighet og fagmann som er gått bort. Han delte villig sine kunnskaper, og var nesten for lite vond å be uansett hvem som lurte på ting. Han stilte alltid opp.

De snakket sammen sist for ikke mange uker siden.

«Bing & Bringsværd»

Bing har gitt ut flere bøker, både skjønnliterære og faglitterære.

Flere av bøkene har han skrevet sammen med forfatteren Tor Åge Bringsværd. De to dobbeltdebuterte i 1967 med novellesamlingen Rundt solen i ring .

Duoen arbeidet mye sammen og skrev blant Norges første science-fiction TV-serie sammen.Blindpassasjerble sendt på NRK i 1978. Året etter ble de tildelt Riverton-prisen for denne serien.

Blindpassasjer er regnet som en klassisker innen norsk TV-produksjon og ble både sendt i reprise i NRK og satt opp på kino for noen år siden.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Jon Bings mangeårige samarbeidspartner og venn, men han var ikke tilgjengelig i ettermiddag.

Ekspert på opphavsrett

I de senere årene har Bing vært synlig i samfunnsdebatten på en rekke områder. Han ble regnet som en ekspert i saker som vedrørte etikk i forbindelse med teknologi og opphavsrett.

Minnes av mange

I ettermiddag er det mange som minner Jon Bing på sosiale medier. Blant dem er Olav Torvund, som har bakgrunn som professor ved Universitet i Oslo og er i dag partner i Bing Hodneland.

— Jeg kom til Universitet i Oslo i slutten av 1981 og begynte å jobbe sammen med Jon ved Insititutt for rettsinformatikk, som han etterhvert etablerte.

- Jons raushet er det jeg har lyst å fremheve. Han hadde stor tillit til unge folk, han sørget for å sette dem i gang med prosjekter som var spennende. Han gav oppgaver man kunne vokse på. Det første Jon satte meg i gang med var å se nærmere på betalingstjenester.

- Hvordan var han som venn?

— Han har alltid vært en snill, lojal venn som har strukket seg langt for andre. En av de tingene som kjennetegner Jon er at han skapte et miljø hvor man deler ideer og informasjon med andre. Det er en viktig ting jeg sitter igjen med etter Jon. Han delte velvillig sin kunnskap og kreativitet og satte folk i gang med mange oppgaver.