— Jegerne følger beveren helt inn i fødestua, for å si det som det er. Det er bestialsk og må ta slutt, sier naturfotograf Jan Thomassen i Vennesla.

Myndighetene må forby vårjakt så fort som mulig. Vi kan ikke være bekjent av en slik praksis i Norge i 2015. Sammen med leder i Naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen fra Søgne, har Thomassen plassert seg på en av de aller største beverhyttene i hele Vennesla. Hytta ligger ved Kjåvann og er minst 25 kubikkmeter stor.

Krever forbud

Her står Jan Thomassen og Peder Johan Pedersen med en av kanalene beveren har laget i ei myr ved Kjåvann i Vennesla. De mener guidede beverturer kan skape mye mer inntekter enn utleie av beverjakt. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Myndighetene må forby vårjakt så fort som mulig. Vi kan ikke være bekjent av en slik praksis i Norge i 2015. Jegerne burde innse det selv. Ønsker de oppslutning og forståelse, må de ta ansvar for en etisk riktig jakt, sier Pedersen.På Agder går beverjakta fram til 1. mai. På Østlandet kan du jakte bever helt til 15. mai.

Kvote på 716 dyr

Beverjakt er kvoteregulert. Kvoten fastsettes av kommunene. I år er det til sammen lov å felle 716 bevere på Agder. I Vennesla kan det felles 40, i Kristiansand hele 71 bever.

Skyter du hannen, ødelegges hele familiestrukturen i hyttene. Det er for eksempel hannen som kommer med mat til ungene når de skal forsøke seg på blader og kvist, noen uker gamle.

— Det er ikke lett å se forskjell på ungdyr og far og mor i en beverfamilie. Skyter du hannen, ødelegges hele familiestrukturen i hyttene. Det er for eksempel hannen som kommer med mat til ungene når de skal forsøke seg på blader og kvist, noen uker gamle.

— Skyter du hunnen, er den høydrektig nå. Den kan også i visse tilfeller allerede ha fått unger. Jeg kaller det bestialsk, sier Thomassen, som synes beverjakta bør avsluttes lille julaften, som for rådyr.

Han mener vårjakta etter bever kun er lov på grunn av våre holdninger til den store gnageren.

— Mange grunniere og skogsfolk ser den som et skadedyr. Hadde skogens egne innbyggere fått uttale seg, ville du hørt en hyllest av beveren. Den er fantastisk viktig for biologien og bevaringen av det biologiske mangfoldet i skogen. Den drenerer, den flomsikrer og den gir levevilkår for mange arter, sier Thomassen.

Heller turisme enn jakt

Overalt på myra ligger kvister etter beveren. Peder Johan Pedersen og Jan Thomassen er opptatt av å øke beverens status. De minner om hvor viktig den er for det biologiske mangfoldet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Pedersen og Thomassen skulle ønske folk endret syn på beveren. De ser turistpotensiale i den.— Jeg har ingen forståelse for at jegerne synes det er flott å sitte en vårkveld å poste bever mens fuglene synger. Om våren skal nytt liv skapes, og naturen skal ha ro, sier Pedersen.

— Vi kan få mye større opplevelser og inntekter hvis vi på Agder satser på beverguiding og elgsafarier, særlig inn mot det grønne, europeiske reiselivsmarkedet. Vi bør øke antall bevere i skogen. Det er ingen gode grunner til denne uetiske jakten, sier Thomassen.

Beverparadis

Agder og Telemark har vært og er tildels ennå et paradis for beveren. For 100 år siden var det kun her den fantes i hele Europa. Beveren du finner på Østlandet og i Trøndelag er etterkommere etter Agder-bever som ble eksportert til Sverige på 1930-tallet.

Bestanden av bever på Agder er betydelig lavere nå enn den var for 30 år siden, da dagens jaktregime ble innført.

- Forsøker å unngå hunndyr

Leder av Vest-Agder Jeger og Fisk, Svein Ommund Mosfjell sier alle jegere forsøker å unngå å skyte drektige hunner.

Han synes det er kraftig kost at naturvernere bruker ordet bestialsk. Han viser til at myndighetene har satt ei jakttid, og da mener han det må være ok å jakte innenfor denne tiden.

Skyt beveren så langt unna hytta som mulig. Er dyret kraftig og stort, la det gå. Beveren som sitter på hyttetaket er som regel mor. Hun må ikke skytes

Fædrelandsvennen har snakket med en aktiv beverjeger. Han vil ikke stå fram med navn og sier: «Det blir alltid et helvete og full storm når vi jegere forsøker å få fram vårt syn».

Jegeren sier kunnskap er viktigere enn jakttid. Han sier det er forferdelig med jegere som skyter den første beveren han får i siktet.

Stien viser at beveren har dradd kvister inn til hytta si i vinter. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Skyt beveren så langt unna hytta som mulig. Er dyret kraftig og stort, la det gå. Beveren som sitter på hyttetaket er som regel mor. Hun må ikke skytes.Jegeren sier han skyter ungdyr, men at man aldri har garanti. Han bruker kjøtt og skinn. De som skyter for moro, har han ikke respekt for.

Fylkesmannen vil ha endring

Viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder har jobbet mye med bever. Han er enig med naturvernerne i at det kan reises en etisk debatt om hvorvidt beverjakt i apriler bra.

— Jeg har aldri hørt om at det er skutt mødre som har født unger i april, men vet at det skytes høydrektige hunner nå og da. I vår øvrige jaktforvaltning settes yngletidsfredning høyt som et viktig prinsipp, sier Punsvik.

Den gangen vårjakta på bever ble innført var en opptatt av at bestandene ikke skulle bli for tette. Det oppfatter Tor Punsvik i alle fall ikke situasjonen på Sørlandet å være i dag. Jakttidene revideres jevnlig. Neste revisjon skjer i 2016 og vil gå fra 2017. I fjor kom Miljødirektoratet med forslag til ny forskrift som åpnet for nærmest fri jakt etter bever.

Det fikk Fylkesmannen i Vest-Agder til å skrive en kritisk uttalelse der de påpekte faren for ny overbeskatning av bever. Punsvik og kollegene mente direktoratet hadde for mye fokus på skadeproblematikk, og ikke hadde vektlagt beverens viktige funksjoner i naturen. Miljødirektoratet valgte dermed å utsette forskriften. Den jobbes med nå.