Avtalen som ble signert tirsdag betyr at to-åringer fortsatt skal få kontantstøtte. Til tross for at nesten alle partier i bystyret mener den er et hinder for integrering av innvandrere.

— Det er ingen tvil om at det har vært en vanskelig sak. Men alle må få noe igjen i en slik avtale, og alle må gi noe. Og dette er en ekstremt viktig sak for KrF, sier ordfører Harald Furre (H).

Nå har de fått KrF med på tiltak som gratis kjernetid i barnehagen for to - treåringer, styrking av språkopplæring for innvandrerkvinner og mer språkhjelp til barn før skolestart.

— Nå får vi sikret både valgfrihet og bedre integrering, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Kort avtale

Avtalen er inngått mellom partiene KrF, Høyre, Frp, Sp, Venstre og Pensjonistpartiet. Det viktigste de er blitt enige om er at de skal samarbeide om budsjettene. Det er der saker som nedleggelse av skoler eller mer til eldreomsorgen vil bli avgjort.

Det samarbeidet vil starte allerede onsdag når rådmannen presenteret sitt forslag til budsjett.

Avtalen er ikke på langt nær så omfattende som den de borgerlige partiene hadde i forrige periode. Partiene står friere til å søke samarbeid med andre, og framover vil trolig mer bli avgjort i bystyret.

— Vi vil la formannskapsmodellen råde og dette dokumentet er ikke veldig detaljert. Det viser en retning, men vi kommer også til å samarbeide tett om andre saker enn de som er nevnt her, sier Harald Furre.

Miljø

De seks partiene signerte avtalen dagen før bystyret skal bestemme seg for om arbeidet med parkeringshus skal fortsette. Bortsett fra Senterpartiet, vil de andre partiene stemme for at dette arbeidet går sin gang.

Det står ingenting om parkeringsplasser i avtalen. Men den slår fast at det ikke skal være noen vekst i biltrafikken i Kristiansand. Denne skal tas gjennom sykkel, gange og kollektiv.

— Det vil bety en betydelig satsing på sykkelvei, en fortsatt betydelig satsing på kollektivtrafikk og en mer kompakt byutvikling med mer bygging sentralt og langs metroaksen, sier Harald Furre.

— I tillegg til høyere bompengesatser?

— Der har vi sagt at det er uaktuelt med en dobling, men vi ser på plassering og satser.

— Det betyr vel mer i bompenger?

— Det må vi være mentalt forberedt på, men det er ikke en del av denne avtalen, sier Furre.

Sykkelpolitikk

Frp er mot både bompenger og rushtidsavgift, men har likevel akseptert at privatbilismen ikke skal vokse. I dag er det vekst i biltrafikken både på E 18 og E 39. — Det ligger lignende formuleringer i regjeringserklæringen og klimaforliket. Men når man er med på en avtale, må man også akseptere alle punkt. Så kan det bli en diskusjon om virkemidlene for å nå målet om nullvekst. Vi har for eksempel hatt en vellykket sykkelpolitikk der vi kun har brukt gulrot og ikke pisk, sier Frps gruppeleder Stian Storbukås.

Integrering

Partiene har også blitt enige om dette:

— Eiendomsskatten skal ned, så sant ikke de kommunens økonomi blir betydelig svekket.

— Partiene skal jobbe for en kommunereform.

— Sykkelekspressveien skal prioriteres og bussen skal komme fram uten hinder.

— Det skal lages en egen melding om klima og miljø hvert år.

Partiene er heller ikke avtalt hvor mange flyktninger kommunen skal ta imot, selv om det trolig blir et av de store spørsmålene framover. De nøyer seg med å si at de vil føre en "aktiv politikk" innen integrering