— Vi har igangsatt grundige undersøkelser for å avklare om noe av virksomheten er i strid med lovverket og hvilke korrigerende tiltak som eventuelt må iverksettes, sier divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved Folkehelseinstituttet til VG.

Avisen har i to måneder gransket forskningsrapporter, søknader om konsesjoner for forskning og andre skriftlige kilder, samt intervjuet en rekke personer den skriver har inngående kjennskap til det rettsmedisinske miljøet i Norge. Dokumentasjonen viser ifølge avisen at rettsmedisinere siden 1984 har hentet ut organene til rundt 700 norske barn i alderen 0-3 år og brukt kroppsdelene til forskning.

Forskerne mente ifølge VG at det ville være for belastende for de pårørende å bli bedt om samtykke, og foreldrene til barna er derfor ikke blitt spurt om lov til å bruke barnas hjerter og hjerner til forskning. Målet med forskningen har vært å løse gåten rundt krybbedød.

Virksomheten ble en del av Folkehelseinstituttet i 2011, da Rettsmedisinsk institutt ble overført fra Universitetet i Oslo. Folkehelseinstituttet har midlertidig stanset all forskning fra obduksjonsvirksomheten for å avklare om noe av virksomheten er i strid med lovverket - og om de må iverksette tiltak. (©NTB)