Potet- og rødbetgrateng Foto: Odd Nerboe
Bakt rødbet-salat med yoghurt Foto: Odd Nerboe

Salater av kokte grønnsaker var et fast innslag i mitt barndomskjøkken. Rødbeter og gulrøtter gikk ofte igjen. I lang tid har jeg savnet rødbeter i butikkene her hjemme. Men de siste årene har denne fine rotgrønnsaken heldigvis fått sin velfortjente renessanse og er å finne stort sett i alle matvarebutikker.

Aicha Bouhlou Foto: Jan M. Lillebø

For dem som ikke allerede har oppdaget at rødbeter er så mye mer enn en syltet grønnsak, er det på tide å gi den en ny sjanse.Ferske rødbeter er fantastiske. De kan brukes på mange måter: I varm suppe, ovnsbakt, stekt i panne, som puré og i salater, både kokt og rå. Noen bruker den til og med i kaker.

Rødbeten er ikke bare fargerik, men er også sunn og næringsrik. Det er den rotgrønnsaken som har høyest innhold av antioksidanter. I tillegg inneholder den flere ulike vitaminer som folat, B, C, E og rikelig med mineraler som kalsium, jern, kalium, magnesium, kopper, fosfor og sink.

Du må beregne god tid ved koking og baking av hele rødbeter. Avhengig av størrelsen kan det variere fra 45 minutter til 1,5 time. Rødbeter kokes med skall i rikelig med vann til de er møre. La bladfestet sitte på dersom dette følger med, for å unngå at saften i rødbeten renner ut i kokevannet. . Den enkleste måten å bake rødbeter på er å pakke de inn aluminiumsfolie.

Deler du i båter, skiver eller terninger, som jeg ofte gjør, tar det kortere tid. Ha noen dråper olivenolje over og dryss gjerne pepper, salt og dine favoritturter over før de stekes i ovn eller i stekepanne. Rødbeten er ferdig når du kan stikke en kniv inn uten for mye motstand.

For å unngå misfarging på hendene, bør du bruke engangs kjøkkenhansker når du skreller rødbetene.

Jeg har laget mine egne varianter av de mest vanlige rødbetsalatene jeg er vokst opp med, og en rødbet— og potetgrateng som kan være fin å variere med utover høsten.