Et utvalg er i ferd med å settes ned, opplyste utenriksminister Børge Brende (H) i sin redegjørelse om Afghanistan til Stortinget torsdag. Hvem som skal lede utvalget, er foreløpig ikke avklart.

Stortinget vedtok i februar i år å gjennomføre en evaluering av Afghanistan-innsatsen etter et forslag fra Venstre.

Ifølge Brende vil utvalget få et bredt mandat. Arbeidet starter ved årsskiftet, og rapporten skal etter planen være ferdig innen 31. desember 2015. — Vi vil vite hvor vi har lyktes og hvorfor. Men vi må også se hva vi kunne gjort annerledes og bedre, sier Brende, som mener å se en rekke positive utviklingstrekk i Afghanistan.

— Men det er grunn til å stille spørsmål ved om de enorme summene som er gitt, står i samsvar med resultatene, erkjenner han.

Venstres leder Trine Skei Grande er glad for at man nå kommer i gang med evalueringen.

— Det er viktig å ha åpenhet rundt hva som har fungert og være ydmyk for hva som burde vært gjort annerledes, sier hun.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide hilser evalueringen velkommen.

— Vi har lenge vært opptatt av å få en helhetlig evaluering. Det vil bli spennende å se om ettertida vil vise at vi burde brukt mer på langsiktig bistand og mindre på den militære biten, sier han til NTB.

Siden 2001 har Norge gitt 7,6 milliarder kroner i bistand til Afghanistan. Samtidig har det militære bidraget kostet over 10 milliarder kroner. (©NTB)