29.4. fortsetter avisen. Denne gang med intervju med stortingsrepresentant Svein Harberg (H), leder av Stortingets Familie— og kulturkomité. Hans personlige hovedkonklusjon er at kirken ikke bør ha vigselsrett.

Sørgelig debatt

Han mener at den brede folkekirken ikke bør ha denne oppgaven, bl.a. fordi mye av energien blir brukt til «en sørgelig og endeløs debatt om vigsel av homofile og lesbiske», i forspillet vi ser til høstens kirkevalg. Derfor bør ikke kirken ha vigselsrett og staten bør ta ansvar for ekteskapsinngåelsen. I stedet vil han ha en åpen dialog om dette, der alle involverte bør delta. Han viser også til Stålsetutvalgets flertallsuttalelse i

saken.

Men vigselsretten skal ikke tas fra kirken ut fra den retten den i dag har til å nekte å foreta vigsel av skilte og likekjønnede, sier han også. BRA!

Langt mer enn juss

Nei, Harberg dette forslaget løser ingen ting! Dertil er dette langt mer enn juss! Dette går dypest sett på kirkens lære. Kirken er satt til å vie mann

og kvinne i ekteskap ut fra Den hellige skrift og kirkens lange tradisjon. Derfor skal en være etterrettelig når en viser til andre lands vigselspraksis og juridiske innhold. I den romersk katolske kirke er det kun den kirkelige vigsel som gjelder. Deres grunnlag er at ekteskapet regnes som et sakrament. Det gjør ikke Dnk. Men vi har en lang kirkelig vigselstradisjon.

Og selv om nå kirken skulle bli fratatt vigselsretten, vil selve den vanskelige saken om forbønn og velsignelseshandling overfor likekjønnede «ekte»-par fortsette. Fordi det hele tiden vil finnes prester som kan foreta forbønnsvelsignelse av likekjønnede, og prester som ikke kan gjøre dette ut fra lydighet mot Skriften. Og striden vil dessverre fortsette!