Det er nytt parti. Og det er et énsaks-parti. Følgelig har det trukket til seg svært forskjellige mennesker som kan ha mange ulike agendaer og samfunnssyn — med unntak av det de mener er viktigere enn alt: miljø.

Veien skal bli litt til mens de går, sier partileder Rasmus Hansson til media, og han og partiet bør få en rettferdig sjanse til å vise hvem de er. Alle partier har startet et sted og også andre partier har spisset profil, politikk, program og meislet ut mer utfyllende plattformer i sin tilblivelse. Så vil noen medlemmer finne ut at partiet ikke var så riktig for dem likevel, mens andre kanskje vil slutte seg til rekkene når MDG bygger ut sin organisasjon og politiske plattform. For det bør de, og det bør de gjøre raskt. Et parti på den størrelsen som har fått så mye reell makt i Norge, bør forplikte seg i politiske programmer som gir svar på flere spørsmål. Med makt følger ansvar, og nå har MDG en jobb å gjøre.

Hovedpunktene som kritiseres nå er at MDG vil prioritere kortere arbeidstid fremfor økt forbruk. De vil halvere utvinningstempoet på eksisterende olje- og gassfelt. Avvikle hele oljeindustrien innen tjue år. De vil ha en ny, lokal valuta som skal brukes parallelt med norske kroner på lokalt produserte varer og tjenester. Legge folketrygden radikalt om slik at alle skal få en nøktern levestandard i alle livsfaser, og de vil føre en næringspolitikk som er et resultat av politiske prioriteringer av gunstige sektorer og teknologier. I tillegg til disse punktene er deres ønskede struping av biltrafikken spesielt i hovedstaden momenter som får andre politikere og næringsliv til frykte for total stillstand og kaos. I tillegg har MDGs ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, fått mye kritikk for tidligere uttalelser om hvorvidt homofili er synd eller ikke.

Det er et viktigs samfunnsoppdrag for media og vise fram hele partiets politikk, hvilke meningsbærere som besitter posisjoner der og hvem som er premissleverandørene. Det er et radikalt parti. Men det skal tas på alvor for mange norske velgere har gjennom dette valget gitt en klar beskjed om at de er villige til radikale omlegginger for miljø- og klimasakens skyld.