Tyra Tønnessen er født i Trondheim, men bodde i Kristiansand fra hun var seks og år til hun flyttet til Oslo for å studere ved Teaterhøgskolen. Foto: Tore André Baardsen

På hjemmebane kunne Mariann Hole søndag hente den gjeve Hedda-prisen for beste kvinnelige skuespiller da teaterfolket feiret seg selv på Nationaltheatret.Hole fikk prisen for tittelrollen i «Lulu – Pandoras eske», en rolle hun selv har beskrevet som den vanskeligste til nå i sin karriere.

– Det er en erotisk forestilling, som krever mye nærhet. Jeg har gått over mange grenser både i forhold til å utforske meg selv og mine medspillere, sa Mariann Hole til NTB før premieren på Nationaltheatrets amfiscene i fjor høst.

Juryen skriver i sin begrunnelse at «det er ikke seg selv hun kler av. Det er oss, der hun tvinger oss til å bli bevisst våre definerende blikk».

Mariann Hole ble kjent for hele det norske folk i rollen som «Vera» i NRKs dramaserie «Halvbroren», en rolle hun ble nominert til Gullruten for.

Stor trønderkveld

Hedda-prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Vidar Magnussen for rollen som seremonimester i musikalen «Shockheaded Peter» på Det Norske Teatret. Prisen for årets mannlige medspiller gikk til en av norsk teaters mest erfarne skuespillere, Sigmund Sæverud. Han ble hedret for rollen som Lucky i «Mens vi venter på Godot», som for øvrig var Bjørn Sundquists debut som regissør. Stykket turnerte landet rundt med Riksteatret, før det ble satt opp på Det Norske Teatret.

Tyra Tønnessen er født i Trondheim, men bodde i Kristiansand fra hun var seks og år til hun flyttet til Oslo for å studere ved Teaterhøgskolen. Foto: Tore André Baardsen

Som i fjor ble det en stor kveld for Trøndelag Teater. Regionteatret kunne hente flere priser for forestillingen «Besøk av gammel dame». Unge Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige medspiller for rollen som lærer i denne forestillingen, Bård Lie Thorbjørnsen for beste kostymer og scenografi og Tyra Tønnesen for regi. Tønnesen fikk regiprisen både for «Besøk av gammel dame» og for regien på «Ekte kjærlighet -fritt etter Camilla Collett» på Agder Teater.

Ensemblet priset

Den nyskrevne familiemusikalen «Hundre hemmeligheter», også den vist på Trøndelag Teater, fikk pris for beste barne/ungdomsforestilling og for beste audiovisuelle design. Denne forestillingen skal ut på turné med Riksteatret til høsten.Rogaland Teater i Stavanger kunne hente hjem prisen for årets forestilling for «Perpleks» av Marius von Mayenburg i regi av Glenn André Kaada. Ensemblet i denne forestillingen, samt i «Fruen fra havet» ved samme teater fikk pris for særlig kunstnerisk innsats.

Æresprisen gikk til Verdensteatret, mens Alan Lucien Øyen og Andrew Wale fikk den nyopprettede prisen for beste scenetekst for manus til «Coelacanth».

Hedda-prisene deles ut årlig av Norsk teater— og orkesterforening for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisvinnerne fikk en Hedda-statuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.