BEITOSTØLEN (Aftenposten): Heming-løperen presenterte seg som junior i fjor med to VM-gull, og 3. plass i et verdenscuprenn.

Under NM på Beitostølen holdt han unna for nesten dobbelt så gamle Håvard Klemetsen, Magnus Krog og de andre med lang erfaring i sporten.

Han er tidenes yngste NM-vinner i moderne tid, men rekker ikke å slå Trond Einar Elden, som tok VM-gull i Lahti i 1989, to dager før han ble 19 år.

Men at det blir noe stort av Riiber, tror de fleste i kombinert-familien.

Riiber er en smarting

— Jarl er smart og går sitt eget løp selv om han har et kobbel av konkurrenter som kommer bak, sier Paul Einar Borgen, leder av kombinertkomiteen.

Han mener at Riiber er et sjeldent talent.

— Ikke på mange år har Norge hatt en så ung løper, som presenterer seg sterkt bare 18 år gammel.

— Jeg var nervøs før start, men fokuserte på meg selv. Jeg tar ikke meg selv så høytidelig, ler tredjeklassingen på Wang Toppidrett.

Fikk trent mye i bakken

Han forteller om yngre år da han var mye plaget av sykdom, ikke minst kyssesyken, som gjorde at han måtte holde seg borte fra langrenn i ett år.

— Men jeg la meg ikke på sofaen. Jeg trente i hoppbakken, sier han.

Der la Riiber grunnlaget for det som er en forutsetningen for å hevde seg i denne sporten: Det å hoppe langt.

Oslogutten vant da også hopprennet i Midtstubakken foran Klemetsen, med Jan Schmid på tredjeplass. Magnus Krog dyttet Schmid bort fra pallen på Beitostølen.

Følger eget hode

— Det er morsomt å vise seg frem og vise at potensialet er veldig høyt, sier Riiber, som sikter seg inn på fortsatt suksess. Han gleder seg til verdenscupåpningen i Kuusamo.

— Målet er å være med å prege renn. Jeg skal vise meg i bakken. Det er hovedfokus. Så gå for topp 10-plasseringer totalt. Jeg har utviklet meg i langrenn i sommer.

Han karakteriserer seg selv som litt sta, og blid.

- Hvordan kommer staheten til uttrykk?

— Jeg har aldri vært noe fan av å følge andre, jeg følger min egen vei. Jeg satser på den teorien jeg tror på og følger den til punkt og prikke.

Han elsker kombinert, fordi han liker å trene mye.