C-vitamin er viktig for immunforsvaret vårt, ifølge helsenorge.no . Men store, konsentrerte doser C— og E-vitaminer i pilleform, er ikke like bra. En studie gjort av forskere ved blant annet Norges idrettshøgskole har vist at det kan motvirke effekten av utholdenhetstrening .

Denne studien har vekket stor interesse i utlandet. Den troner på toppen av listen over de mest leste og delte artiklene i 2014 på nettsidene til det prestisjefulle tidsskriftet The Journal of Physiology . Den har også blitt omtalt i blant annet New York Times og BBC .

— Det er veldig gøy for oss. Men det må sies at det ikke er sånn at dette representerer den beste faglige artikkelen i tidsskriftet. Det har med timing og almenn interesse å gjøre, sier Truls Raastad.

- Meninger og myter

Han er professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, og er sammen med Gøran Paulsen to av forskerne bak studien.

- Hva mener du med timing?

— Det har i flere år bygget seg opp en del meninger og myter om hvilken effekt antioksidanttilskudd har. En del av produsentene har også promotert mulige positive effekter kraftig. Men nå har altså forskningsmiljøene dokumentert at de store dosene stort sett har negative effekter, sier Raastad.

Studien, og oppmerksomheten den har fått, er også omtalt på Norges idrettshøgskoles hjemmeside .

Anerkjent tidsskrift

Vitenskapelige tidsskrifter vurderes ofte etter impact factor, som er et mål på hvor ofte artiklene deres blir sitert i andre artikler. Tidsskrifter med høy impact factor, regnes ofte som mer sentrale enn de med lavere impact factor. De fleste tidsskrifter har en impact factor på mindre enn 1. The Journal of Physiology har en impact factor på 5.037, som er blant de høyeste i fysiologi.

— The Journal of Physiology er et av de fremste tidsskriftene på sitt felt internasjonalt. De er høyt sitert, sier Gunnar Sivertsen, forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

- Hva tenker du om at de har den mest leste og delte artikkelen i 2014?

— Det betyr at de har et veldig betydningsfullt og oppsiktsvekkende funn, sier Sivertsen.

Her kan du lese mer om impact factor .

Treningseffekt

Studien ble gjennomført slik: Forskerne delte 54 friske menn og kvinner inn i to grupper. Den ene gruppen fikk vitamin C og vitamin E, den andre narrevitaminer. I elleve uker gjennomførte de tre til fire økter på mellom en halvtime og en time. Treningen bestod for det meste av løping. Det ble tatt både blodprøver og vevsprøver fra muskler før og etter trening.

Hos deltakerne som ikke tok tilskudd, så forskerne en klar treningseffekt på hjertefrekvens, forbruk, fett og karbohydrater. De som tok tilskudd, hadde ikke samme effekten.

- Hvor store doser kosttilskudd var det snakk om?

— Ett gram vitamin C sammen med 235 milligram av vitamin E. Dette er doser som er større enn det man får i seg med et godt og variert kosthold, men doser blant annet idrettsutøvere er blitt anbefalt å ta, sier Raastad.

Variert kosthold

- Så dette betyr at vi bør unngå vitamintilskudd?

— Ja, i store doser. Men de vanlige multivitaminpreparatene inneholder lavere verdier, sier Raastad.

Han presiserer at man kan spise så mye variert, antioksidantrik mat som mulig.

— Så lenge man har et godt og variert kosthold, så vil man aldri komme opp i doser som kan virke hemmende, sier Raastad.

Nye studier, samme effekt

Etter at denne studien kom ut, har Raastad og kollegaene gjort tilsvarende studie på styrketrening .

— Også der var det negative effekter av samme doser C- og E-vitamin, selv om det ikke var en like klar effekt som i den første studien, sier Raastad.

Det er også gjort en studie på Universitetet i Agder av antioksidanters effekt på eldre menn . Også der ble muskelveksten tydelig hemmet av tilskuddene.