Poteter vinner nemlig over både pasta og ris når det kommer til næringsinnhold. Poteter har færrest kalorier, minst fett, minst karbohydrater, minst stivelse, og bra med kostfiber.

Næringsinnhold i pasta, ris og potet (Kilde: Matvaretabellen):

  • 1 porsjon potet (2 middels =110 g) gir: 59 kcal og 12,3 g karbohydrat

  • 1 porsjon jasminris gir ( 55 g tørr ris) gir: 195 kcal og 43,7 g karbohydrat

  • 1 porsjon pasta gir (75 g tørr pasta) gir: 260 kcal og 52,3 g karbohydrat

Metter ekstra godt

Cathrine Borchsenius. Foto: JO STRAUBE

I 1995 gjorde australske forskere en studie på hvilken mat som metter mest. De rangerte en rekke matvarer etter hvor mettende de er. Maten ble gitt i porsjoner på 240 kalorier. Forskerne fant at den mest mettende matvaregruppen var frukt, og blant frukten var appelsiner mest mettende. De fikk en score på 202 på «metthetsindeksen».Men den mest mettende matvaren av alle, var faktisk poteter. Forskerne fant at 240 kalorier fra poteter, var tre ganger så mettende som 240 kalorier fra loff.

Forskjell på kalde og varme

Men det mange ikke vet, er at varme poteter gir høyere blodsukker enn kalde.

80-90 prosent av karbohydratene i poteter er nemlig stivelse, ifølge en stor samleartikkel om poteter på Sunn Skepsis. Stivelse gir like rask blodsukkerstigning som sukker. Men når du kjøler ned kokte stivelsesholdige matvarer som poteter og pasta, omdannes mye av stivelsen til såkalt resistent stivelse.

Dette er stivelse som fungerer som fiber ved at den «går rett gjennom», i stedet for å bli tatt opp i blodet. Da blir mengden karbohydrat som tas opp i kroppen mindre, noe som gir seg utslag i lavere blodsukkerstigning.

Ikke lenger anbefalt

Tidligere ble poteten regnet med i helsemyndighetenes «Fem om dagen»- anbefalinger. Slik er det ikke lenger.

Grunnen til dette er ikke at poteter er usunt, men fordi det ikke er godt nok dokumentert at poteter er med på å forebygge livsstilssykdommer.

Men, det er ikke dermed sagt at vi ikke bør spise poteter. Det betyr bare at poteter bør spises i tillegg til, og ikke i stedet for, de anbefalte fem porsjonene med frukt, bær og grønnsaker.

Ikke spis grønne poteter

Poteter skal oppbevares i mørket, dvs. Beskyttet for lys. Grunnen til dette er at lys fører til at det dannes en gift som heter solanin i poteten. Dette vises ved at poteten er grønnaktig, eller har grønne flekker. Får du i deg mye solanin, kan det i alvorlige tilfeller gi blodig diare og lammelser. Ser du en grønn potet, er beste rådet å kaste den.

Nypoteter og poteter med tynt skall bør spises uskrelt. Hovedparten av fiberet i poteten ligger nemlig i skallet, samt litt inni poteten. Like under skallet ligger mineralene. Det betyr at skreller du poteten før du koker den, kan du risikere å skrelle bort nyttige mineraler.

  • Blogger Cathrine Borscenshius er utdannet cand.scient/klinisk ernæringsfysiolog ved det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, og har erfaring fra flere av landets sykehus og legesentre. Hun er daglig leder avwww.Bramat.no.

Har du fått med deg disse sakene?