Fire juridiske institusjoner og én etterforskningsenhet kan bli satt i drift før Therese Johaug får sin endelige dom.

Idretten har et eget lovverk og dermed også sine egne domstoler.

Kontroll og rutiner rundt dette er ikke ulikt de sivile domstolene. Men Therese Johaugs sak er åpenbart ingen sak for de vanlige domstolene. Hun har kun brutt idrettens lovverk.

Mange av dem som skal være med på å dømme eller frikjenne Therese Johaug, er også jurister med bakgrunn fra advokatvirksomhet og domstolene.

Har du lest siste utvikling i saken?

Her er de som skal sørge for at rettferdigheten skjer i Johaug-saken:

Antidoping Norge

Anders Solheim leder Antidoping Norge. Det er han som er øverste ansvarlig for etterforskning i saken mot Therese Johaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Anders Solheim, leder av Antidoping NorgeFørst må "politiet" gjøre ferdig sin etterforskning av den positive dopingprøven til Therese Johaug. Politiet i denne sammenhengen er Antidoping Norge. Etterforskningen blir de trolig ferdig med tidlig i november. De er nå, ifølge Anders Solheim, i den innledende fasen. Derfor har de heller ikke bedt om suspensjon av Johaug.

Når de er ferdig med sitt etterforskningsarbeid, sender de saken over til aktor i saken som i dette tilfelle blir Påtalenemnda i Antidoping Norge. De kan be om suspensjon av Johaug tidligere og før saken er kommet opp i Norges Idrettsforbunds domsutvalg.

Påtalenemnda i Antidoping Norge

sz118f76_doc6ry0naffet3lw1rj35n.jpg Foto: Stian Lysberg Solum

Anstein Gjengedal, leder av påtalenemndaDen tidligere politimesteren i Oslo er én av tre som sitter i denne nemnda. De skal ta stilling til om Johaugs sak skal fremmes for NIFs domsutvalg. De vil også legge ned påstand om hvilken straff Johaug bør får.

Påtalenemnda har på mange måter samme funksjon som aktoratet i en sivil domstol. Påtalenemnda kan også velge ikke å fremme saken for NIFs domsutvalg.

Påtalenemnda har tre medlemmer: I tillegg til Gjengedal sitter Kåre Birkeland (professor i endokrinologi) og Rigmor Solberg (professor i farmakologi) der.

Norges Idrettsforbunds domsutvalg (NIFs domsutvalg)

Ivar Sølberg, leder

Ivar Sølberg er leder av Norges idrettsforbunds domsutvalg. Han er lagrettsdommer og kommer fra Ålesund. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD, Sunnmørsposten

NIFs domsutvalg er den øverste domstolen i norsk idrett. Det er sunnmøringen Ivar Sølberg som leder utvalget. Han er til daglig dommer i Frostating lagmannsrett.I denne rettsinstansen vil begge parter i saken bli hørt før det blir avsagt en dom. Therese Johaug vil, når hun møter i domsutvalget, være representert ved sin advokat Christian B. Hjort.

Det er idrettstinget som velger medlemmene til domsutvalget.

I tillegg til Sølberg sitter Marit Forsnes (nestleder), Laila Andresen, Thomas Bornø, Kåre T. Claussen, Elise Christiansen, Morten Kjær Enger (varamedlem) i domsutvalget.

Norges idrettsforbunds appellutvalg

Carl Petter Martinsen, leder

Carl Petter Martinsen er leder i Norges idrettsforbunds apellutvalg. Foto: Bergens Tidende

Dommen fra domsutvalget kan ankes til NIFs appellutvalg. Appellutvalget vil da vurdere saken på nytt. Kjennelser i appellutvalget vil deretter kunne ankes til Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Det er også mulig å anke en kjennelse i NIFs domsutvalg direkte til CAS og dermed gå utenom appellutvalget i Norges idrettsforbund.

Det er idrettstinget som velger medlemmene til appellutvalget.

CAS (Court of Arbitration in Sport)

John D. Coates, president i CAS

John D. Coates er president for idrettens voldgiftsrett. Det kan bli siste ankeinstans i Johaug-saken. Det er ikke Coates selv som sitter som dommer i saken, men han er øverste ansvarlig for domstolen. Foto: Dominic Favre, AP

Denne domstolen er den høyeste ankeinstansen i internasjonal idrett. Denne instansen er godkjent som øverste voldgiftsrett av alle land som også har signert regelverket for antidoping (World Antidoping Code – WADC). I utgangspunktet er en dom i CAS endelig. Men den kan også ankes til sveitsisk høyesterett i helt spesielle tilfeller.Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på dopingreglementet i CAS etter at WADA hadde anket en frikjennelse i Det internasjonale skiforbundets dopingpanel. Han vurderte å ta dommen videre til sveitsisk høyesterett, men fant til slutt at han ikke ønsket å gå videre med saken.

PS! John D. Coates er ikke dommer i CAS. Dommerne blir valgt ut fra sak til sak.

Saksbehandlingstid

Dersom saken blir ferdig etterforsket av Antidoping Norge i begynnelsen av november, vil det da gå en tid før saken kommer opp i NIFs domsutvalg. Dersom saken ankes videre, vil det bli en betydelig lengre prosess. Martin Johnsrud Sundbys sak ble anket høsten 2015, og ble ikke behandlet i CAS før i juni 2016. Hør siste episode av Aftenpodden Sport: — 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: