Johaug ble onsdag suspendert fra all konkurranse og all organisert trening i to måneder etter at hun testet positivt for det anabole steroidet klostebol.

Johaug selv mener hun er helt uskyldig, men det er ikke Anstein Gjengedal, lederen av påtalenemnda i Antidoping Norge enig i.

Onsdag sa han at bakgrunnen for vedtaket om suspensjon er at påtalenemda mener hun «ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld».

Advokat: — Vil kreve full muntlig forhandling

Det er domsutvalget i Norges idrettsforbund som vil mota en eventuell påtalebegjæring fra Antidoping Norge. Denne vil bli videreformidlet til utøveren, som vil bli bedt om å legge frem sitt syn på saken.

Og det er nå klart at det vil bli muntlig forhandling i Johaug-saken.

— Vi vil kreve full muntlig forhandling. Dette gjennomføres langt på vei som en vanlig rettssak der det blir en skikkelig partsprosess hvor begge parter får lagt frem sine bevis og sin rettslige argumentasjon, sier Christian Hjort, som er Johaugs advokat.

Han mener det må til for at man skal kunne treffe en riktigst mulig avgjørelse i dopingsaken mot Johaug.

— Den avgjørelsen som foreløpig er truffet av påtalenemden er ikke truffet på et slikt grunnlag og bærer etter mitt syn preg av det. Man har ikke sett hele bildet og man har ikke hørt begge parter, sier Hjort.

Påtalenemda: Fått anledning til å uttale seg

Antidoping Norge er i henhold til World Anti-Doping Code og loven til Norges idrettsforbund forpliktet til å suspendere en utøver som har avlagt positiv prøve for et anabolt steroid. En slik suspensjon skal skje etter den innledende saksbehandlingen har funnet sted.

- Påtalenemnden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld, sa Anstein Gjengedal, leder av påtalenemda i Antidoping Norge da Johaug ble suspendert i to måneder onsdag. Foto: Solum, Stian Lysberg

— Utøver har under denne saksbehandlingen fått anledning til å uttale seg til Antidoping Norge sammen med sin advokat. Antidoping Norge har videre foretatt øvrige undersøkelser. Vilkåret for å suspendere foreligger derfor, sier Niels R. Kiær, prosessfullmektig for påtalenemda.

— Utøver har anledning til å påanke suspensjonsvedtaket til domsutvalget, og vil uansett under den kommende muntlige behandling av saken kunne legge frem sitt syn, samt føre vitne- og dokumentbevis for domsutvalget. Dette er vanlig i alle dopingsaker, både i Norge og internasjonalt, sier Kiær.

Johaug anket ikke suspensjonen.

Utvalgsleder: Sjelden utover én dag

NIFs domsutvalg er den øverste domstolen i norsk idrett. Utvalget ledes av lagdommer Ivar Sølberg i Frostating lagmannsrett.

Han vil kun uttale seg på generelt grunnlag og sier at enhver sak skal avgjøres så raskt som mulig, under forutsetning at saken er nøye utredet.

— Partene har krav på muntlig forhandling dersom de ber om det. Unntaket må være om domsutvalget mener det er unødvendig, sier Sølberg.

Hvor lang en slik muntlig forhandling blir, kommer helt an på hvor mange vitner man ønsker å høre og hvor mange dokumenter som skal legges frem.

— Vi har sjelden muntlige forhandlinger som varer utover én dag, sier Sølberg.

Domsutvalgets avgjørelse skal være begrunnet.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: