Beslutningen fra en domstol i Madrid betyr at idretten potensielt kan stå overfor en av sine største dopingskandaler. Det er fremdeles usikkert hvorvidt utøvere som identifiseres, kan straffes med tanke på foreldelsesfristen som er ti år ifølge WADA-koden.

– Rent juridisk er jeg usikker på hva de kan få ut av det. WADA-koden sier ti år, men det er en regel som kom etter at denne saken ble startet. Jeg synes det hele minner om en farse, selv om jeg er glad for at det er litt vilje til å tak i det, sier TV 2-ekspert Mads Kaggestad til NTB.

Kaggestad var selv proffsyklist da saken sprakk i 2006. ## – Sykkelsporten tok det på alvor

– Vi håpet jo at dette skulle bidra til avsløring så man fikk ryddet opp skikkelig. Det ble dessverre bare delvis sånn. Vi ventet på flere svar, forklarer Kaggestad.

Likevel er han helt klar på at sykkelsporten var blant idrettene som tok «Operacion Puerto» på alvor. Flere store navn ble utestengt som følge av saken, og i Tour de France 2006 ble T-Mobile kastet ut av rittet.

– Sykling trekkes stadig fram som en versting, men det er den eneste idretten som har tatt tak i saken og etterforsket deler av den. Spørsmålet er hvorfor ikke hele saken med alt bevismateriale kommer fram. Det er det som skaper konspirasjonsteoriene som har herjet rundt denne saken de siste ti årene. Nå er det viktig at vi får svar og mer kunnskap, fastslår Kaggestad.

Flere idretter

Blodposene skal inneholde blod fra idrettsutøvere, deriblant syklister, fotballspillere og friidrettsutøvere, og er nøkkelbevis i en av Spanias verste dopingskandaler.

En tidligere avgjørelse fra dommer Julia Patricia Santamaria sa at blodposene skulle destrueres, men Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) anket saken.

Nå skal blodet leveres til myndigheter for nærmere undersøkelser. Da har det gått ti år siden «Operación Puerta» ble innledet.

Det hele startet med at spansk politi innledet operasjonen med razzia mot minst tre steder 23. mai 2006. Dopingpreparater og blodposer til bruk i bloddoping ble beslaglagt.

Lekkasjer fra politiet førte til at spanske medier kunne melde at toppnavn som Ivan Basso, Jan Ullrich og Tyler Hamilton var involvert.

Dømt i 2013

Året senere avgjorde dommer Antonio Serrano at saken skulle henlegges. Det var funnet bevis for doping, men det var ikke lovstridig i Spania den gang.

I 2008 krevde statsadvokaten i Madrid at saken ble gjenåpnet, blant annet på grunn av uforsvarlig oppbevaring av blodposer. Ikke før i 2011 ble det reist sak mot Fuentes og fire andre for forbrytelser mot folkehelsen.

I 2013 ble Fuentes dømt til ett års fengsel og fire års tap av retten til å praktisere som lege. (©NTB)