INNSBRUCK (aftenposten.no): Han har fått pes de siste dagene, men også sterk støtte fra landslagstrener Alexander Stöckl.

Østerrikeren foreller at mange hoppere i dette sirkuset prøver å utnytte de mulighetene som finnes, slik man gjør i mange andre idretter.

Toppidrett handler om utvikling av utstyret, som i dette tilfellet dresser, sko og ski.

— Så lenge det ikke blir diskvalifisering fra FIS og utstyrskontrollant Sepp Gratzer, er det ikke feil å prøve seg i gråsonen, sier Stöckl.

FIKK STRAFF: Anders Jacobsen har måttet forklare seg om dresstrikset de siste dagene. Foto: METTE BUGGE

Kraftig advarsel – ingen disk

Jacobsen fikk en sterk advarsel av Gratzer etter nyttårsrennet i Garmisch-Partenkirchen, noe han bekreftet til aftenposten.no i går.

Gratzer fortalte at han ikke ville ha noe slikt fiksfakseri, men det var ikke så drøyt at nordmannen ble disket.

Hønefoss-hopperen hadde dratt ermene på dressen for langt ned over håndflaten, mens reglene sier at dressen skal gå til kulen på håndleddet.

— Det står ikke noe om at dressen ikke kan dras over kulen, kommenterer 29-åringen, før han forteller hva Gratzer uttalte:

— Han sa at han vet at jeg ikke hopper fem cm lenger hvis jeg gjør det, men det skaper støy. Det ble mye støy etter seieren i nyttårshopprennet, men ikke fordi jeg hadde lave håndledd.

Kritisk til et plutselig høyt nivå

Landslagstrener Stöckl kommenterer de siste dagers dressrabalder, først omtalt i sveitsisk, så norsk og tysk presse på denne måten:

— Det er en gråsone. Alle prøver å få til optimalt utstyr, som betyr at man må tøye grensen. Mange prøver å finne muligheter for å bruke støtteflater, alle bruker den på sin måte.

- Er det juks?

— Anders fikk en advarsel. Hvis det var juks, ville han blitt disket. OK, det var for mye og det kommer ikke til å skje igjen.

Stöckl mener juksepåstander kommer når en skihopper plutselig leverer på et høyere nivå enn før, slik det har skjedd med Jacobsen.

— Ja, det er typisk. Trenerne ser umiddelbart at teknikken er forbedret, mens utenforstående tror at det er juks.

STØTTER JACOBSEN: Landslagstrener Alexander Stöckl. Her fra tidligere i sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jacobsen sier at det ikke ble klaget på dressen, men måten «han tok den på seg».

Han presiserer at han har fulgt reglene i alle år, og bare blitt disket én eneste gang. Det var under prøve-OL i Vancouver. Da var han for lett i forhold til skilengden.

Jacobsen sier videre at han synes mye av det som er kommet frem er svada. Han sikter til beskyldninger om luftlommer og borrelåser.

— Jeg er en ærlig motspiller.

Har med egen skredder i Hoppuka

Fordi det å tilpasse utstyret optimalt og tøye grensene er så viktig i denne idretten, har Norge en egen skredder som syr dressene. Andreas Vilberg er tidligere hopper, og han passer på at hopperne har dresser tilpasset dem. Hvis de diskes, har han gjort en dårlig jobb. Noen ganger i sommer har det skjedd, men av ulike grunner. Skihopperne har også et ansvar for at alt er i orden.

Jacobsen, som ble nummer ni i Innsbruck i går, sier at han har tilbudt konkurrenter å ta en titt på dressen hans. Konkurrentene har avslått.

Drømmer om seier i Bishofshofen

Nå er han klar for å riste av seg viraken og trå til i Bishohfshofen.

— Den bakken er veldig morsom. Det er en bakke jeg ikke har vunnet i, slik jeg har gjort med de tre andre i Hoppuka. Det er den store drømmen å vinne der. Jeg håper at jeg kommer godt i gang.

Stöckl mener at turbulensen rundt hoppdressen ikke har påvirket vinneren av nyttårshopprennet.

— Det er hovedsaklig jeg og sportssjefen (Clas Brede Bråthen) som har fått spørsmålene.