Dette blir Carlsens første parti i 2015, og det første partiet siden han vant VM i langsjakk i november.

Lørdag begynner turneringen alle sjakkinteresserte har ventet på i lang tid: Tata Steel-turneringen i Nederland.

Den tradisjonelle turneringen finner sted i kystbyen Wijk aan Zee. Fredag kveld stilte de 14 spillerne i A-gruppen opp på en humørfylt åpningsseremoni.

Der ble det klart at Magnus Carlsens første motstander blir hjemmefavoritten Anish Giri (20) fra Nederland. Giri er nummer syv på verdensrankingen, og regnes som en av verdens mest lovende spillere.

Carlsens oppgave blir ikke lettere av at det er Giri som får spille med de hvite brikkene.

Nordmannen fortalte at han var skuffet over trekningen.

— Nå får jeg ikke bare svart mot Giri i det første partiet, men også jævla mye svart i starten av turneringen, sier Carlsen ifølge TV 2. — Giri er en veldig god hvit-spiller. Han er godt forberedt, men han er også en feiging, så hvis han ser at han ikke får noe fra åpningen, så kommer han til å prøve å spille remis, sier Carlsen med et glis.

— En sann mester

Konferansieren som ledet seremonien kom med rosende ord til alle deltakerne på scenen, og Carlsen var intet unntak.

— Den eneste som er verdensmester. Den eneste som har spilt ti ganger på rad i Wijk aan Zee. Han liker å spille fotball, han ble stormester i en alder av 13 år to måneder. Han er tidenes yngste verdensener og har tidenes høyeste ELO-rating. Han er også mester i lynsjakk og hurtigsjakk, en sann mester!

Etter Carlsens VM-seier over Viswanathan Anand i november, trakk sjakkekspert Johannes Kvisla frem nettopp Giri, og verdenstoer Fabiano Caruana, som en av de heteste kandidatene til å utfordre Carlsen om sjakktronen i fremtiden.

— Giri er tre år yngre enn Carlsen, og kan kanskje på sikt være en utfordrer. Både Giri og Caruana har mye mer fokus på åpninger enn Magnus, og spiller mye skarpere sjakk. De er litt som yngre utgaver av Anand, sa Kvisla til Aftenposten.

Prestisjeturneringen

Det er 77. gang Tata Steel-turneringen arrangeres. Årets utgave varer til 25. januar, og alle spillerne skal møte hverandre en gang hver.

Carlsen spilte ikke fjorårets turnering i Wijk aan Zee, men de ti foregående årene spilte han turneringen, som er regnet som en av de mest prestisjetunge i sjakkverden.

— Han liker seg veldig godt der. Turneringen er spilt 76 ganger tidligere. Det er en landsby ved nordsjøen. Det er kaldt og ufyselig, men det er fint for sjakk. Magnus har lovt seg selv å reise dit om sommeren en gang. Det er der han har oppholdt seg mest bortsett fra hjemme, sa Carlsens manager Agdestein til Aftenposten i desember.

Magnus Carlsen spilte forøvrig seg for alvor inn i bevisstheten til sjakkentusiaster over hele verden da han spilte i Wijk aan Zee som 13-åring i 2004. Da spilte Carlsen i den tredje sterkeste klassen av turneringen, og spesielt seieren over den nederlandske sjakkstormesteren Sipke Ernst vekket oppsikt.

Her er turneringens deltakere:

Tittel Etternavn, Fornavn - Land - Rating - Posisjon på verdensrankingen

GM Carlsen, Magnus - Norge - 2862 -1

GM Caruana, Fabiano - Italia - 2820 - 2

GM Aronian, Levon - Armenia - 2797 - 6

GM Giri, Anish -Nederland - 2784 - 7

GM So, Wesley - USA - 2762 - 10

GM Vachier - Lagrave, Maxime - Frankrike - 2757 - 13

GM Wojtaszek, Radoslaw -Polen - 2744 - 15

GM Radjabov, Teimour - Aserbajdsjan - 2734 - 20

GM Ding, Liren - Kina - 2732 - 22

GM Jobava, Baadur - Georgia - 2727 - 26

GM Ivantsjuk, Vasil - Ukraina - 2715 - 33

GM Hou, Yifan - Kina - 2673 - 70

GM Van Wely, Loek - Nederland - 2667 - 81

GM Saric, Ivan - Kroatia - 2666 - 82

De syv åpningspartiene lørdag:

Radjabov-Van Wely

Ivantsjuk-Jobava

Vachier-Hou

Ding-Caruana

Saric-Aronian

Giri- Carlsen

So-Wojtaszek