«NIF forstår at man kan oppleve Norway House som en dyr investering», skriver informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim i en epost til VG tirsdag. NTBs har ikke fått svar på sin forespørsel til Norges Idrettsforbund om en kommentar.

Inge Andersen under åpningen av Norway House i Sotsji i februar 2014.

«Når det gjelder de prismessige forhold vedrørende mat og drikke, deler jeg Eli Grimsbys refleksjoner om at prisen var høy. Det var servering 12-14 timer daglig, og det totale opplegget i Russland var komplekst», skriver Fredheim, som understreker at han svarer på vegne av generalsekretær Inge Andersen. LES OGSÅ:

«Totalt sett mente både Søkerkomiteen for Oslo 2022 og Idrettsstyret at prisen kunne forsvares».

Den primære oppgaven til Norway House var å drive promotering for et framtidig vinter-OL arrangert i Oslo. Der skulle det skapes blest rundt den norske OL-søknaden. Norges Idrettsforbund (NIF) har ikke villet vise fram tallene fra Sotsji-OL.

— Dette styret tar ansvaret for vår periode, sa idrettspresident Tom Tvedt etter styremøtet i Norges Idrettsforbund i Førde 15. april.

– Ikke nytt

– VGs tall knyttet til Norway House er identiske med de tall Norges Idrettsforbund tidligere har kommunisert både til offentligheten og medlemmene i egen organisasjon, og er ikke nye eller ukjente, hevder generalsekretær Inge Andersen i en epost til NTB formidlet av informasjonsrådgiver Geir Owe Fredheim.

– Gjennomføringen av Norway House ble avviklet innenfor vedtatt budsjett, med en total kostnadsramme på cirka 13 millioner kroner. Derav ble samlet 10,8 millioner betalt til Jet Sets Sport, som sto for det tekniske og praktiske arrangementet, står det videre.

– Utgiftene ble delt mellom NIF, Oslo kommune og Lillehammer kommune etter avtale. Norway House ble gjennomført etter vedtak i Idrettsstyret og i søkerkomiteen for Oslo-OL, og regnskapet er også behandlet og godkjent av både idrettsstyret og idrettstinget.

Norway House-tallene har vært en del av åpenhetsdebatten rundt Norges idrettsforbund de siste månedene.

Tallene baserer seg på en dollarkurs på rundt seks kroner slik tilfellet var i februar 2014. (

Dyr catering

I tirsdagens VG blir utgiftene tilknyttet «Norway House» likevel vist fram.

Avisen presenterer det endelige regnskapet, og dette er noen av tallene som legges fram:

  • 2,6 millioner kroner ble brukt på «catering», eller servering av mat og drikke. Brutt ned på hver gjest var det budsjettert med utgifter på 420 dollar, eller 2520 norske kroner.

  • 3,36 millioner kroner ble brukt til leie av lokaler.

  • Rundt 500.000 kroner ble brukt til kjøkkenutstyr som skulle legge til rette for bespisingen.

  • Selskapet Jet Set Sport tok et gebyr på 900.000 kroner for å jobbe med Norway House.

  • En «project director» fikk en godtgjørelse på 480.000 kroner for sin jobb. Assistenten fikk et honorar på 360.000 kroner.

  • 84.000 kroner ble brukt på trykking av inngangsbilletter.

Høy prislapp

  • Det var i budsjettet satt av 120.000 kroner til blomsterdekor og 100.000 kroner til underholdning, men regnskapet indikerer at NIF slapp å betale dette, skriver VG.

Totalt skal Norway House-utgiftene ha beløpet seg til 10,7 millioner kroner. Oslo kommune var ikke en del av avtalen mellom NIF og Jet Set Sport, men kommunen leide totalt 70 av 250 kvadratmeter av NIF, og for dette betalte den nærmere 3,71 millioner kroner. (NTB)